Roemenië Comité Diest herneemt tocht met hulpverlening

20 augustus 2021 | 09u30 | Gepost door redobra@telenet.be
Hulpverlening naar Roemenië
Het Roemenië Comité mag weer uitrijden om hulp te bieden. Normaal gezien trokken ze in september voor de 32ste keer naar Roemenië, maar daar stak het coronavirus een stokje voor. Maar na het niet kunnen uitrijden in 2020 , is er nu goed nieuws, het kan terug. Priester Felix Van Meerbergen gaat met hen mee. We geven u graag een overzicht van hetgeen ze daar gaan doen.

Bij het Roemenië Comité is men opgelucht dat er weer naar hun stek in Roemenië kan vertrokken worden om de noodzakelijke hulpverlening te bieden. “Het zal evenwel dit jaar geen evidente reis worden. In april was er geen zending en dus konden er ook geen voorbereidende gesprekken gevoerd worden en bijgevolg ook geen concrete afspraken gemaakt worden met de verantwoordelijken van het dorp. Daarom zal in september vooral gekeken worden naar de projecten die reeds liepen in het verleden. Deze gesprekken vormen vaak de basis waarop we ons toeleggen tijdens de septemberreis. Sinds 2020 is er ginder een nieuwe burgemeester aangetreden en we kijken uit naar constructief overleg. Tevens is er een nieuwe priester (2020) en arts (2021), personen die de noden van het dorp vaak goed kennen, maar we dus nog niet in persoon ontmoet hebben. Al deze ontmoetingen, met de nieuwe gezichten, maar zeker met de oude bekenden gaan dit jaar gebukt onder het gemis van Nand, die Apold als zijn tweede thuis beschouwde. Toch willen we er ook dit jaar het beste van maken. Voor hen die we moeten missen, maar zeker voor de inwoners van Apold, die we al bijna twee jaar hebben moeten missen”, zegt Jos Uyttebroek.

Trip 2021

Dit jaar reist het comité met 14 personen af naar Apold, met onder meer E.H. deken Felix. De eerste 10 personen reizen af op 5 september. Op 13 september komen de overige vier reisgenoten toe. Op 18 september nemen ze allen het vliegtuig naar huis.

Op dinsdag 17 augustus zijn er reeds 5 paletten via de Connect Group in Kampenhout vertrokken richting Apold. Deze zullen aangeleverd worden op maandag 6 september, zodat de groep daar onmiddellijk aan de slag kan.

Steun aan de leerlingen

Voor elke leerling op school (ongeveer 200 in de school van Apold, 50 voor de leerlingen van het lyceum in Sighisoara) wordt een pakket samengesteld, bestaande uit shampoo, een tandenborstel, tandpasta, twee handdoeken, vier washandjes en basisschoolgerief (potlood, gom, …). Deze pakketten worden ter plaatste samengesteld door de vrijwilligers en verdeeld op de 2e schooldag, namelijk 14 september. Een dag later krijgen de leerlingen van de kleutertuin en lagere school een lekker (en gezond) ontbijt aangeboden door het RC Diest. “Verder voorzien we voor elke leerling, elke dag een vers stuk fruit op school tijdens onze reis. Samen met de iets oudere schoolkinderen organiseren we ook dit jaar een opruim dag in de straten van Apold”, zegt Jos.

Steun  aan de Polykliniek

Een belangrijk aandachtspunt dit jaar ligt op het contact leggen met de nieuwe arts. Dit om de vorige projecten (diabetes) toe te lichten, maar vooral ook om de noden in kaart te brengen en zaken te bespreken die leven in het dorp. Het diabetes project wordt opgevolgd en de nodige materialen bezorgd.

Steun  aan de inwoners

De ouders van pasgeboren kindjes ontvangen een kleine babyuitzet, via de arts en geschonken mede dankzij Breisterren. Het ouderlingentehuis in Daia wordt voorzien van materiaal: kledij, beddengoed, medicatie en hulptoestellen, mee dankzij Moeders helpen Moeders. Via diezelfde organisatie wordt ook winterkledij meegenomen, die in samenspraak met de burgemeester verdeeld word aan de meest hulpbehoevende kinderen in het dorp.

Steun aan Dierenwelzijn

De veearts krijgt extra voorraad geleverd. Voor het vee wordt speciale supplementaire voeding voorzien en voor de honden wordt eten aangekocht. De smid voorziet nieuwe hoefijzers en hoefnagels voor de paarden. Deze worden volgens het officiële inschrijvingsregister verdeeld aan de eigenaars van de paarden in het dorp.

Steun aan de Brandweer

“Via Koen en Eric, commandanten van de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant (Brandweer Diest) kwamen we in het bezit van interventiekledij en helmen. Dit materiaal wordt na overleg met de burgemeester grotendeels geschonken aan de brandweer van Sighisoara”, zegt Jos.

Het Roemenië-comité dankt haar sponsors en helpers

“Als stadscomité kunnen wij niet genoeg de goede samenwerking met het stadsbestuur benadrukken, waarvoor onze oprechte dank. De directie en personeel van het provinciaal domein de Halve Maan, dank voor de steun en de mogelijkheid om onze jaarlijkse Draculatocht te organiseren. Connect Group, voor het transport van de paletten in het voorjaar en september. Joke en Lorenzo van Meditax, voor de vele ritten van en naar de verschillende luchthavens, zowel in de lente als nu in september Delhaize Diest, voor de 170 lunchpakketten voor de medewerkers van de Draculatocht. Troetels dierenspeciaalzaak, voor het leveren van dierenvoeding 2x per jaar. Onze bevriende verenigingen: - Moeders helpen Moeders: voor de kledij, handdoeken en andere materialen - De Breisterren voor het maken van snoezige babypakjes, sjaaltjes, mutsjes - De Vierde Wand voor de fijne toneelavonden, maar ook helpende handen Deken Felix voor het mee organiseren van deze persconferentie, samen met het aangeboden natje en droogje. Apothekers: Multifarma Diest, Deras – Reniers Zichem, Van den Bosch Herentals. Cafés: De Zwaan, De Kaai, The Garage, ’t Goegedacht, de Biertempel De vele sponsors die het mogelijk maakten dat onze smid gerust naar Apold kan vertrekken.”

Steun het comité via hun evenementen

 We heten iedereen graag welkom op onze volgende evenementen:

23 oktober 2021: de 21ste editie van de Draculatocht. In Diest en omstreken de hoogmis van het Halloweengebeuren. Lekker griezelen op domein Halve Maan, stadswallen en Openluchttheater.

1 november 2021: jaarmarkt van Allerheiligen in de binnenstad: artisanale drankjes uit Roemenië aan ons standje op de Botermarkt.

December 2021: Kerstmarkt (exacte datum nog te bepalen): kom je onderdompelen in kerstsfeer in de Diestse binnenstad

5 februari 2022: restaurantdag in zaal Ons Tehuis: delekkerste mosselen, kip of vidé aan zeer democratische prijzen .

Lees meer over