Diest werkt rond 'Schulden, armoede en jongeren'

11 oktober 2021 | 12u26 | Gepost door redobra@telenet.be
Schulden, armoede en jongeren: nog steeds actueel
Diest is een scholenstad en werkt ook in 2021 rond dit thema om jongeren bewust te maken en hen te wapenen tegen de valkuilen van de consumptiemaatschappij. 

Vanaf maandag 11 oktober 2021 organiseert de stad Diest in samenwerking met de dienst Flankerend onderwijs voor de laatstejaarsstudenten ‘No Credit, Game Over’. Twee weken lang gaan laatstejaars uit de Diestse secundaire scholen op pad om spelenderwijs te leren over geldproblemen en armoede. GameWise, een vzw die jongeren in hun persoonlijke groei bijstaat met digitale tools, ontwikkelde het spel en Arktos brengt de leerlingen zowel fysiek als mentaal in beweging met een spel over schulden. “De weg naar volwassenheid lonkt. Op deze weg zijn er vaak veel valkuilen waar onze jongeren zich niet van bewust zijn”, zegt schepen van Onderwijs Pascale Vanaudenhove (Open Diest). “No Credit, Game Over helpt ze spelenderwijs om zich hier tegen te wapenen.”

Gewapend met smartphones, camera’s en andere digitale media banen de jongeren zich een weg door Diest in een poging de schulden van hun personage af te lossen. Hierbij spreken ze zelf verschillende instanties en organisaties (VDAB, JAC, OCMW, mutualiteiten, Arktos, vakbonden, banken…) aan om een praktische oplossing te vinden voor hun financiële problemen. Tijdens hun tocht zijn het de jongeren zelf die de beslissingen nemen. In een nabespreking evalueren ze samen hun gedrag en de genomen beslissingen. Dit brengt een dialoog op gang die hen kan helpen met de weg naar zelfstandigheid en weerbaarheid.

Meer info: www.diest.be en www.arktos.be 

Lees meer over