Verdeeldheid over komst dierenasiel in Honsem

8 maart 2021 | 14u52 | Gepost door christian.henn…
Aanvraag voor dierenasiel in alleenstaande hoeve
Zopas is er in de hoeve in Honsem-Willebringen waar plannen zijn voor een dierenasiel, een infomarkt gehouden over de plannen. De meningen over de komst van het dierenasiel, door vzw Dierenasiel Tienen, zijn verdeeld, zeker op sociale media. “De beslissing is nog niet genomen. We zullen zeker alles objectief onderzoeken, samen met onze dienst Omgeving”, zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening en Dierenwelzijn Janina Vandebroek. (Open VLD)

“We hebben van de vzw Dierenasiel een omgevingsvergunningaanvraag binnen gekregen, voor een dierenasiel in een alleenstaande hoeve in Honsem (foto), die ze al een tijdje geleden gekocht hebben. Wij hebben in het College de verplichting op ons genomen om voor omgevingsvergunningen van grotere projecten, een infomarkt te voorzien. Tijdens die infosessie wordt iedereen degelijk geïnformeerd zodat men eventueel bezwaren kan  indienen met kennis van zaken”, aldus de schepen.

“Er was redelijk wat weerstand bij de omwonenden verleden zaterdag tijdens de infosessie op de hoeve. Het asiel had plakkaten geplaatst met de plannen, maar ook buurtbewoners hadden plakkaten opgehangen tegen het asiel. Laten we duidelijk zijn: er is nog geen enkele beslissing genomen. Trouwens het openbaar onderzoek loopt nog tot 17 maart. Bezwaren zullen daarna formeel onderzocht worden door de Dienst Omgeving. Het gaat om een aanvraag voor maximaal 25 honden, maar ik denk dat dit dossier vermoedelijk naar de provincie zal gaan, na bezwaren. Ikzelf ben trouwens al zwaar onder druk gezet in dit dossier, maar we gaan alles objectief bekijken”, besluit schepen Vandebroek.

Op de sociale media zijn er wel mensen die de actievoerders verdedigen. .”Waarom meteen alle buurtbewoners beginnen afschilderen als triestige, onverdraagzame mensen? Ik ben echt benieuwd hoe jullie zouden reageren moesten jullie in deze mensen hun plaats zijn?”, zo staan er berichten.

Maar de meeste reacties zijn toch gericht tegen de actievoerders, en zeker tegen argumenten die ze lanceerden in de pers, als zouden ze door het geblaf van honden geen muziek meer kunnen opnemen, of dat een dierenasiel thuishoort op een industrieterrein. Sommigen reageren ironisch: ‘Dit kan je niet menen ! Dieren op een boerderij in een landelijke omgeving. Als het daar al niet meer mag op die boerderij , waar mag het dan nog wel ... verdraagzaamheid is ver zoek tegenwoordig!’

Anderen tenslotte denken dat het lawaai van blaffende honden veel minder erg zal zijn dan het lawaai  van de autostrade, van de TGV en van de helikopters van en naar Bevekom toe.

Lees meer over