‘Goed geboerd!’, het nieuwe landbouwleerpad komt eraan in Boutersem

Goed Geboerd
Je hebt het misschien al gemerkt tijdens wandelingen of fietstochten. Bij het binnenrijden van Kerkom of onderweg naar ‘Piekes Kapelleke’, nabij de dorpskern van Roosbeek of langs landbouwwegen in Willebringen, Neervelp en Vertrijk, ... her en der in het Boutersemse landschap pronken prachtige infopanelen met het opschrift ‘Goed geboerd!’. In het voorjaar 2022 is de officiële inhuldiging van het landbouwleerpad gepland, met de naam ‘Goed geboerd’, gekozen via een poll.

Het landbouwleerpad van Boutersem, een recreatieve en didactische route, staat in de steigers. De bijhorende infopanelen staan opgesteld in de nabijheid van mooie hoeves en een uitgestippelde route doorheen de deelgemeenten leidt van het ene naar het andere informatiepunt. Deze didactische en toeristische route zal zelfs de smaakpapillen prikkelen.

Te voet of met de fiets

Je kan het landbouwleerpad van 28 km te voet of met de fiets afleggen. Onderweg kom je meer te weten over de veelzijdige landbouw in de streek, wordt er aandacht geschonken aan biodiversiteit, de verschillende runderrassen, moderne landbouwtechnieken en de dagelijkse bedrijfsvoering van de ondernemende boeren. En vergeet onderweg niet te genieten van de omringende fauna en flora.

Dit landbouwleerpad biedt nog meer: ook archeologische vondsten, erfgoed, trekpleisters en vergezichten. Bovendien komt men via een QR-code op de infopanelen op interactieve wijze nog meer dingen te weten komen over de activiteiten of bedrijvigheden van de ondernemer of landbouwer. Wie weet kan men via deze weg getuige zijn van een kalving via videostreaming? Of kan je een bedrijfsbezoek plannen? Op sommige plaatsen zal men kunnen proeven en kopen wat de Boutersemse bodem biedt.

Naam gekozen

Na een poll die werd gehouden  in september-oktober 2020 kwam de naam ‘Goed geboerd!’ als winnaar uit de bus. De leden van de landbouwraad maakten het voorbije jaar verder werk van deze route, wat resulteerde in een coherent geheel.

In september 2021 werden de panelen gemonteerd op de verschillende locaties in de  gemeente. Op de parking aan de achterzijde van het domein van Kwabeek staat het  startbord van het landbouwleerpad. Momenteel broeden de Boutersemse boerinnen op de idee om in het voorjaar via een interactief event het landbouwleerpad officieel in te leiden.

Lees meer over