Winter is dieventijd: "Dieven kunnen drastisch te werk gaan, op een keer staken ze de hond in de diepvries"

Tony

Nu het sneller donker wordt, krijgen dieven meer kansen. Slotenmaker en docent preventie-adviseur Tony Van den Bogaert (47) uit Tielt-Winge waarschuwt er dan ook voor en maant mensen aan waakzaam te zijn. “Veel mensen hebben een vals gevoel van veiligheid want in de meeste huizen breek je makkelijk in en soms geloof je amper wat je ziet”. Wij gingen met hem praten en luisterden naar zijn tips en de vele anekdotes uit zijn rijk gevulde loopbaan, toegegeven af en toe luisterden we er stomverbaasd naar.

We kennen Tony al langer en zagen hem destijds, bij wijze van demo, in een huis inbreken op amper 20 seconden tijd, zo snel kan het gaan. “Wanneer je een cilinder hebt die uitsteekt, kan je die makkelijk afbreken met een knijptang, dan is het een fluitje van een cent om binnen te geraken. Je hebt dan ook veel beter een cilinder die niet uitsteekt en liefst ook een slot met verschillende nachtschieters, dan wordt het al veel moeilijker. Je moet weten dat dieven graag heel snel binnen geraken, als het te lang duurt, haken ze af of gaan ze elders. Elke toegang, lager dan 3.40 meter, is eveneens een risico en die moet je dan ook beveiligen.”

Lees verder onder de foto. 

Slot
Beter een niet uitstekend slot.

Hond in de diepvriezer

Als ervaren expert zag Tony al heel wat inbraken en weet hij hoe drastisch dieven te werk kunnen gaan. “Ik moest ooit ter plaatse gaan na een diefstal waarbij de daders een feestje hadden gebouwd in het huis en de frietketel hadden gebruikt. Uiteindelijk stond de woning in brand. Elders werd de hond in de diepvries gestopt en nog ergens anders gooiden ze een losstaande kluis de trap af, die moest volledig hersteld worden, maar het gebeurde ook al dat ze die door het raam gooiden.”

Anderzijds leerde hij ook al dieven kennen die lomp uit de hoek kwamen. “Op een bepaald ogenblik was er eentje die er niet beter op vond dan een steen door het raam te gooien, dat maakt al veel lawaai, maar vervolgens kroop hij door het gat en daarbij verwondde hij zich aan zijn rug. Toen hij moest vluchten, geraakte hij ook niet meteen weg, hij liep kriskras door de woning zodat die onder zijn bloed kwam te zitten. Uiteindelijk probeerde hij te vluchten via het gat dat hij maakte in het raam maar daarbij bezeerde hij zich opnieuw, deze keer aan zijn been. Het hoeft niet te verwonderen dat hij vrij vlug werd opgepakt. Het gebeurt zelden dat inbrekers een raam inslaan, dat maakt namelijk te veel lawaai. Ze zullen eerder stilletjes een gat maken om vervolgens de hendel te openen. Anderzijds heb je er ook die doordachter te werk gaan. Ik kwam al regelmatig tussen na een inbraak waar de slachtoffers hoofdpijn hadden, of ze werden verdoofd weet je nooit met zekerheid.”

Lees verder onder de foto. 

Sloten
Maak het dieven moeilijk want dan gaan ze elders proberen.

Mechanische beveiliging primeert

Zelf gelooft Tony niet meteen in bewakingscamera’s als eerste beveiliging. “Het helpt maar je kan beter eerst een mechanische beveiliging aanbrengen, dat wil zeggen dat je ervoor zorgt dat je ramen en deuren voorzien zijn van gekeurde veiligheidssloten en hang- en sluitwerk, dat is meestal meer dan wat er standaard aanwezig is. Op een bepaald moment zagen de eigenaars, vanop afstand via de camera’s, hoe dieven over hun omheining kropen. Ze alarmeerden de politie maar toen ze de agenten vertelden dat één van de dieven iets vast had dat op een tweeloop leek, besloten de agenten te wachten op versterking. Hierdoor kwamen ze pas 26 minuten later ter plaatse aan, de dieven waren tegen dan al gaan lopen. Achteraf bleek het geen tweeloop maar een koevoet te zijn. Camera’s zijn een extra maatregel en wanneer je een alarm installeert, zorg je best voor een verbinding met een meldingskamer. Weet dat de ordediensten niet uitrukken zolang ze geen bevestiging hebben gekregen dat er daadwerkelijk dieven aanwezig zijn en het niet om een vals alarm gaat. Stop waardevolle spullen in een kluis, dat maakt het hen moeilijker. Wanneer je thuis bent en je hoort inbrekers ga je best zelf niet kijken. Doe alle lichten aan, sluit jezelf op en bel de politie, dat wil zeggen zorg ervoor dat je altijd een telefoon bij de hand hebt. De kans is groot dat de dieven gewoon gaan lopen.”

Goede buur is een goed alarm

Toch denkt Tony niet dat we nu met zijn allen moeten vrezen voor een home invasion. “94% van de inbrekers zijn gelegenheidsdieven, 5% zijn amateurs, als je die kan ontmoedigen, door een aantal maatregelen te nemen, haken ze meestal af. Het laatste procent van de inbraken gebeurt op bestelling en dat is lastiger te vermijden. Die cijfers dateren van even geleden maar volgens mij zijn ze nog altijd accuraat.”

Hoeveel een goede beveiliging kost is moeilijk te zeggen, volgens Tony. “Het hangt echt van elke situatie af. Besef in elk geval dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Wanneer je een gepantserde deur hebt maar het raam van het toilet niet beveiligd is, helpt dat weinig. Een zeer goede beveiliging is ook een goed contact met je buren, een waakzame buur is goud waard, en wanneer je iets verdachts opmerkt in de straat, bel de politie, beter een keertje te veel dan te weinig.”

Sloten
Een mechanische beveiliging is belangrijker dan een alarm.

Lees meer over