Corona dwingt autobusbedrijven tot creatief zomeraanbod

Multiobus
Autocarbedrijven werden door Covid-19 verplicht de nodige creativiteit aan de dag te leggen. Terwijl Linden Cars uit Rotselaar een volledig nieuw binnenlands reisalternatief uitwerkte, verplaatste Multiobus uit Tienen haar activiteit naar andere sectoren.

Linden Cars, Rotselaar

Wekenlang waren we aan ons huis gekluisterd. Alleen essentiële verplaatsingen werden toegestaan. Ook tripjes in eigen land behoorden daar niet toe, over buitenlandse reizen werd zelfs niet gesproken. Voor de man in de straat was dat niet leuk, maar voor de autocarbedrijven die zich in de reissector hadden gespecialiseerd de harde realiteit. Zo werden Maggi Schollen en Robert Van Oversteyns, die al meer dan 30 jaar autocarbedrijf Linden Cars uitbaten, in maart gedwongen om hun activiteit volledig stop te zetten. Een dertigtal buitenlandse reizen hadden ze voor de komende maanden voorbereid, heel wat mensen hadden hier al voor ingeschreven. Twee bleven ervan over: een week naar Lloret de Mar begin november en een tweedaagse kerstbeleving eind november. Al de rest werd geannuleerd, tal van vouchers werden uitgedeeld. Hun 11 bussen en al hun personeelsleden waren van de ene op de andere dag werkloos.

Linden Cars

Totaal nieuw binnenlands aanbod

Maar lang bleven ze niet bij de pakken zitten, zo vertelt een strijdvaardige Maggi. “Eind maart zijn we al gestart met de voorbereiding van een totaal nieuw aanbod van meerdaagse reizen, helemaal gericht op ons eigen landje”, verduidelijkt ze. “Er is in België nog zoveel te ontdekken, zo veel plaatsen die niet echt bekend zijn bij het grote publiek. Vaak kunnen we ook een perfect binnenlands alternatief bieden voor een aantal thema’s die we in ons buitenlands programma hebben zitten. De wijnroute van de Moezel of de Rijn wordt dan een bierroute langs onder meer Maredsous en de abdij van Floreffe. Of de kastelen van de Loire worden vervangen door een kastelenroute in de Ardennen.”

Eenzelfde creativiteit wisten ze aan de dag te leggen bij hun toeristische dagreizen. “Naast onze klassiekers zoals de marktreizen en de stedenbezoeken hebben we ons bij ons nieuwe aanbod ook laten leiden door toeristische ontdekkingen”, vertelt Maggi. “Of wie kent er de Blueberry Field of de  Mergelgrotten? Allemaal nieuwe bestemmingen waar mensen niet zo vaak zelf met de auto heen trekken.”

Speciale actie voor verplegend personeel

De nieuwe dagtrip naar Thuin, met de abdij van Auine en De Hangende Tuinen, werd daarenboven speciaal als dank voor het verplegend personeel op poten gezet. “Het verplegend personeel heeft zware tijden achter de rug, het moest heel vaak lange uren kloppen”, aldus Maggi. “Samen met de toeristische dienst van Thuin hebben we een heel voordelig dagprogramma uitgewerkt. Zo kan het verplegend personeel ook eens samen genieten, in plaats van samen mensen te redden.”

Linden Cars

Vakantie of feestje in de bubbel

Covid-19 zorgde niet alleen voor nieuwe, creatieve bestemmingen. Ook op de manier waarop we met vakantie gaan, heeft het autocarbedrijf een creatief antwoord. “Aangezien we ook touringcars vanaf 16 personen bezitten, kunnen families of andere sociale bubbels er op een veilige manier voor kiezen om op die manier op één- of meerdaagse reis te gaan”, aldus Maggi. “Zelfs voor feestjes in een bubbel hebben we een oplossing. In onze Linden Cars bubbel-bus zorgt onze huisdj Kel’lie voor de muzikale noot en huisvriend Fiësta Frank zorgt voor de ambiance. We halen iedereen thuis op en brengen ze ook veilig weer naar huis.”

Veiligheidsmaatregelen

Tal van maatregelen moeten de veiligheid van de reizigers waarborgen, waarbij Linden Cars zowel de Belgische maatregelen als de maatregelen die in de buurlanden gelden, toepasten. Want de reis moet perfect zijn. Van mondmaskers en ontsmettingsgel, over de installatie van een gezuiverde en gedesinfecteerde luchtventilatie tot de selectie van de veiligste hotels. “Wij hebben er alles aan gedaan om onze klanten een fijne en veilige reis te bezorgen. Hopelijk vinden ze hun weg snel terug naar ons”, aldus Maggi, “want we hebben onze klanten gemist.”

Multiobus

Multiobus, Tienen

Hoewel 120 van de 135 voertuigen van het Tiense busvervoerbedrijf Multiobus voor De Lijn rijden, meteen ook haar grootste opdrachtgever, heeft ook deze firma het nodige nadeel ondervonden van de coronacrisis. Terwijl zij enerzijds de nodige investeringen moesten en wilden doen voor tal van veiligheidsaanpassingen aan hun ‘Lijn-bussen’, viel het werk voor hun 15 ‘toerisme-bussen’ volledig stil. Ook hier bleek creativiteit het toverwoord te zijn. Zo konden ze een aantal bussen inzetten voor het vervoer van personeelsleden naar de werf - met 10 personen in een dubbeldekker - en hopen ze weldra te kunnen genieten van een uitbreiding van de shuttledienst in Leuven. Ook de versoepeling voor de jeugdbewegingen om kampen te mogen organiseren, zorgde bij het Tiense bedrijf voor de nodige ademruimte. “Dit betekent dat het kampvervoer ideze zomer weer op gang komt”, aldus communicatieverantwoordelijke Bernard Vandereyken. “We hebben dan ook al verschillende aanvragen voor het vervoer van groepen tot 50 personen gekregen. Met onze dubbeldekkers kunnen we zelfs twee aparte bubbels vervoeren. Ieder aanbod is welkom. Wij zijn er klaar voor.”

Meer info: www.lindencars.eu en www.multiobus.be

Lees meer over