Medeoprichter Clouseau staat weer op het podium: "Het publiek is wel ouder dan destijds"

Savenberg staat met ieuw team op de planken, inclusief een violiste. Foto: Quentin Dekeukelaere’

Voormalig lid en medeoprichter van Clouseau Bob Savenberg (60) is terug. Na jaren achter de schermen te hebben gewerkt, toert hij - samen met Bram Van Den Berghe, Manu Huylebroeck en Vanessa Salamon - langs concertzalen in Vlaanderen. Op 30 maart staat hij in de theaterzaal van CC Het Gasthuis in Aarschot en dat vonden wij voldoende reden om het met hem over vroeger en nu te hebben. “Toen we ons eerste optreden deden, kwam ik op en in de zaal zag ik vooral oudere mensen, dat was toch even een reality-check want dat was vroeger wel even anders”, zet hij het gesprek lachend in.

In 1984 stond Savenberg mee aan de wieg van Clouseau en daar bleef hij tot 1996. “Destijds imiteerde ik op een lokale radio de stem van inspecteur Clouseau, je weet wel het personage van Peter Sellers in de Pink Panther films, en van daar haalden we de naam voor de groep. Het waren fantastische tijden maar ik heb nooit spijt gehad van het feit dat ik met Clouseau stopte. Ik voelde toen dat ik niet veel meer kon betekenen voor de band, ik had een soort van te veel aan mensen gevoel en wilde niet meer in de spots staan. Heel die Clouseaumania was niet aan mij besteed, ik wilde gewoon muziek maken maar na een optreden stonden er vaak nog honderd mensen rond onze auto’s, dat vond ik er te veel aan. Ik heb heel lang gedacht dat ik nooit nog zou optreden en toch sta ik er nu opnieuw. Had je mij dit drie jaar geleden gezegd, had ik je voor gek verklaard. Ik breng de nummers die ik doorheen de jaren geschreven heb en vertel het verhaal erachter. Dat gaat van Geef het op, over Swentibold en Dansen, tot Breek de stilte. Eén van de strafste verhalen is dat achter Afscheid van een vriend maar om dat te kennen, zal je naar de show moeten komen kijken. De show gaat in elk geval niet over Clouseau, wie daar verhalen over verwacht is eraan voor de moeite, maar over mijn leven, er zitten dan weer wel best veel verhalen over vrouwen in en ik veeg een beetje de vloer aan met mezelf”, vertelt Savenberg lachend.

Lees verder onder de foto. 

Savenberg
Na al die jaren staat Savenberg weer op het podium met, onder andere, nummers die hij voor Clouseau schreef. Foto: Dieter Goossens.

Bobs lievelingsnummers zijn minder gekend

Het concept voor de nieuwe show ontstond eerder toevallig. “Op een bepaald moment werd ik gevraagd om een gastoptreden te doen bij een tribuutavond rond Clouseau. Manu was daar ook aanwezig en hij is een grote fan van Clouseau. We geraakten aan de praat en rakelden herinneringen op. Rond diezelfde periode vroeg mijn oudste dochter mij ook waarom ik geen nieuwe nummers meer schreef, ik stopte ermee in 1996. Uiteindelijk heb ik weer een piano in huis gehaald en ben ik opnieuw nummers beginnen maken en zo ontstond het idee voor de theatershow. Op een bepaald moment hebben we er violiste Vanessa bijgehaald en dat bleek een goed idee, dankzij haar inbreng klopte het plaatje volledig. We brengen zo’n 16 nummers en ik denk dat de meeste mensen er zeker 12 van zullen kennen.”

Zelf heeft Savenberg de beste herinneringen aan minder gekende nummers. “Ik hou heel veel van Regenlied, een nummer over drugs, en Jij staat alleen dat over abortus gaat. Die 2 nummers klinken precies zoals ik ze in mijn hoofd had. Zelf ken ik niets van notenleer en als ik iets moet uitleggen, moet ik het eigenlijk gewoon zingen. Onze toenmalige producer, Jean Blaute, begreep heel goed wat ik bedoelde. Dat de onderwerpen niet meteen evident waren voor Clouseau maakt het er alleen mooier op. Het feit dat het niet meteen de meest gekende nummers zijn, vind ik minder belangrijk, voor mij zijn het mijn lievelingsnummers. Vooral het strijkersarrangement, dat in Regenlied zit, blijf ik zalig vinden.”

Lees verder onder de foto. 

Savenberg
"Met deze band wil ik graag nog eens toeren in de zomer"

Clouseau is een monument

Savenberg mag dan wel opnieuw de nummers van weleer brengen, echt veel contact met de andere bandleden heeft hij niet meer. “Destijds was ik aan de slag als manager, onder andere voor Nathalia en Vanda Vanda (nvdr.: Het groepje dat ontstond uit de realityreeks Popstars destijds op VT4), en toen kwamen we mekaar natuurlijk weleens tegen op een of ander optreden. Vanzelfsprekend haalden we toen herinnering op maar tegenwoordig doe ik dat niet meer en dus zien we mekaar weinig of niet.”

Dat hij het succes van Clouseau moeilijk zal kunnen evenaren, vindt Savenberg geen probleem. “Het is wellicht de grootste groep ooit in Vlaanderen en dat evenaren is moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk, het is een monument he. Ik wil mij vooral amuseren en ik denk dat ons publiek ook merkt dat we vooral lol willen maken. Ik werd intussen 60 en ik ambieer geen grote muzikale carrière meer, het is eerder een fijne hobby. Ik vind het belangrijker dat we het tofste groepje ooit zijn (lacht). Het bevalt me ook om met veel jongere mensen op het podium te staan, die gasten zouden mijn kinderen kunnen zijn.”

Op zijn bucketlist staat in elk geval nog een zomer vol concerten maar dat zal niet voor 2022 zijn. “Ik wil dat alleen maar doen met deze muzikanten maar die spelen ook bij verschillende andere artiesten en ik kan hen onmogelijk een volle agenda bieden. Misschien volgend jaar, we zien wel.  

Of er na deze theatershow nog meer komt, weet ik zelf nog niet. We spelen nu een tiental shows en er zijn al plannen voor een 2de ronde volgend jaar. Het is in elk geval heel fijn om te doen en ik amuseer me rot, dat is het belangrijkste.”

Savenberg en Co brengen Van Brandweer tot Swentibold in het CC Het Gasthuis op woensdag 30 maart om 20 uur. Tickets kosten 16 euro. Meer informatie vind je op de website, https://www.hetgasthuis.be/.

 

Lees meer over