Kunnen dolfijnen kinderen met fysische beperking echt helpen?

dolfijn
Voor sommige kinderen, geboren met een hersenletsel, is de geneeskunde nog niet zo ver dat ze hen kan genezen. Dolfijn-ondersteunende therapie heeft wel bewezen dat ze een belangrijke aanvulling kan zijn op de dagelijkse ontwikkeling van die kinderen. De vzw Speransa die dergelijke therapie mogelijk maakt, kwam vorig jaar in beeld op de VRT als meest originele sponsoractie.

“Dolfijn-ondersteunende therapie helpt ook ouders en hun omgeving”, zegt Kristof Vangoidsenhoven, de Tiense voorzitter van de vzw Speransa die deze gespecialiseerde therapie financieel en administratief mogelijk maakt. De therapie bestaat al lang in Nederland, maar sinds 2018 ook in Vlaanderen, door de ondersteuning van vzw Speransa.

Kristof weet waarover hij spreekt. “We waren erg enthousiast over de vorderingen die onze dochter maakte toen wij in 2016 zo’n therapie volgden. Op 10 dagen kunnen er uiteraard geen wonderen verricht worden, maar tot de dag van vandaag maakt ze gebruikt van de tips en tricks die daar aangeleerd werden. Het gaat dan voornamelijk over de algemeen dagelijkse handelingen zoals aan -en uitkleden, knopen en ritssluitingen openen en sluiten, haren inzepen en kammen, ...”

“We kwamen in contact met nog meer gezinnen uit Vlaanderen die de therapie met hun kind volgden. Stuk voor stuk kwamen ze enthousiast weer naar huis. Ze merkten dat hun kind op één of andere manier vooruitgang had gemaakt. Sommigen onder hen volgden de therapie al een tweede of derde keer. Intensief, therapeutisch werken met de hulp van de dolfijnen... Het brengt duidelijk wat teweeg!”

Kristof: “De therapie is prijzig, tel op zo’n € 6.600. Er is hiervoor voorlopig nog geen recht op terugbetaling. De financiële drempel voor veel gezinnen is groot is. Wij helpen met onze vzw, maar in deze coronatijden lukt het moeilijk om activiteiten te organiseren. Maar toch. Op vrijdag 26 maart om 20 u. voor de tweede keer een online bingo. Wil je zelf graag deelnemen en kans maken op een schitterende prijs? Inschrijven kan tot 25 maart via onze website www.speransa.be of rechtstreeks via het Facebookevent 'Bingo vanuit uw kot '21'. Al vanaf € 2,50 kan je deelnemen en maak je kans op een week jacuzzi in je eigen tuin te winnen.

Lees meer over