Ex-kankerpatiëntje Lotte Swartebroekx: “Mijn leven terug gekregen”

4 november 2020 | 16u09 | Gepost door rik.poulman@te…
Lotte Swartebroekx
Wat doet het met je, wanneer je als prille tiener het onwezenlijke verdict “kanker” over je heen krijgt. Het overkomt Lotte Swartebroekx in het vijfde leerjaar van het basisonderwijs. De eerste, eerder onschuldige signalen, slaan heel snel om. Het begint met steken in de buik. Een kwaadaardige tumor neemt samen met de vertwijfeling van haar ouders zeer snel toe. “Mijn ouders kregen de boodschap dat het kwaadaardig was”, zegt Lotte.

Hoe ben jij daarmee om gegaan?

“Dat besef was er bij mij niet onmiddellijk. Dat is pas langzaam gegaan in het ziekenhuis. Eerst was er de operatie, dan de chemo. Het heeft een half jaar geduurd. Ik ben in die periode effectief ook al mijn haren kwijt geraakt. Maar voor mij is het niet een negatieve ervaring geweest. Ik heb toen heel veel over mijzelf geleerd. Ik heb toen ook heel lieve mensen om mij heen gehad. Mijn positieve ingesteldheid heeft mij daarbij waarschijnlijk wel geholpen: ‘ik ga dit even meemaken, mij krijgen ze niet klein.’”

Je straalt tegenwoordig optimisme uit. Wat heeft jouw zoal geholpen?

“Heel wat hoor. Zo was er het vakantiekamp voor kinderen met kanker. Een weekje ravotten met leeftijdsgenoten. Eens ongestoord kunnen praten met iemand die hetzelfde meemaakte. Het is de beste tijd van je leven als ge even weg moogt uit het ziekenhuis. Ik heb daar heel wat aan gehad. Later ben ik zelf vrijwilliger geworden bij ‘Kom op tegen kanker’ en monitor bij zo’n kinderkamp. Een van de dingen die mij nog steeds bijblijven is een wens die mijn peter Patrick Betrains mogelijk maakte via Make-a-Wish. Een onmogelijke droom echt realiseren. Of toch zo ongeveer. Ik heb in ieder geval mijn leven terug gekregen. Mijn grootste wens blijft nog steeds dat iedereen geneest.”

Hoe gaat nu momenteel met jou en wat zijn je toekomstplannen?

“De ziekte is weg, hopelijk voor altijd. Om de zes maanden ga ik wel op onderzoek. Het is dus wel iedere keer uitkijken. Ik kijk er nu naar uit om de politieschool te volgen. Waarom die keuze? Omdat ik mee wil instaan voor het goede. De politieschool sluit nauw aan bij mijn bacheloropleiding rechtspraktijk. In afwachting dat ik daar kan starten, kan ik binnenkort voorlopig wel ergens anders aan de slag. Voor het overige heb ik heel wat creatieve engagementen, onder meer in een toneelgezelschap.”

Tienen was onlangs een van de steden in Vlaanderen die deelnam aan de actie “Shine Gold”. Je was toen ook aanwezig bij de start. Waarom wou je daarbij zijn?

“Het is een actie om in herinnering te brengen dat kanker niet verdwenen is. Daarom werd tijdens de maand september extra aandacht gevraagd voor kinderen en jongeren die tegen kanker vechten, voor hun families en zorgverleners. Op dinsdag 1 september kleurde het Europees Parlement in Brussel al helemaal goud in het kader van de ‘Shine Gold’-actie. De gouden kleur staat symbool voor de strijd die 35.000 kinderkanker patiëntjes elk jaar leveren. Tienen heeft de actie lokaal ook ondersteund, waarbij het Vrijetijdscentrum twee weken lang in een gouden kleur baadde. Als één van de ‘survivors’ wou ik daar graag mijn steentje aan bijdragen. De actie liep in samenwerking met SIOP Europe, the European Society for Paediatric Oncology – SIOPE, een organisatie die ik eveneens koester.”

Lees meer over