Eerste bewegingscentrum voor corona-revalidatie komt in Glabbeek

Staprobot
Het post-revalidatiecentrum dat eind januari in Glabbeek opent, is het eerste bewegingscentrum voor corona-revalidatie in ons land. Beweging- en Belevingscentrum Curam Domi huurt daarvoor een gerenoveerde loods van het autonoom gemeentebedrijf (AGB) Glabbeek. Het centrum gaat werken met een staprobot.

Het bouw van het nieuwe zorgpark dat al een tijd gepland staat in Glabbeek, zal twee jaar in beslag nemen. Om toch snel aan de slag te kunnen gaan, huurt Curam Domi die het zorgpark bouwt, een loods van het AGB zodat al begin volgend jaar kan gestart worden met een pop-up van een post-revalidatiecentrum.

“Dit bewegingscentrum zal al vanaf begin 2021 een enorm belangrijke rol gaan spelen in de revalidatie van heel wat coronapatiënten”, zegt burgemeester Peter Reekmans. “De opbouw is volop bezig zodat dit eerste centrum voor corona-revalidatie in België eind januari al operationeel kan zijn.”

Het post-revalidatiecentrum gaat werken met een staprobot en innovatietechnologieën die bewegingsondersteuning en valpreventie voor onder meer oncologische, neurologische, orthopedische en Covid-19 revalidatie. Dat is volgens Reekmans een absolute primeur is in ons land. De pop-up in Glabbeek zal bovendien volledig coronaproof verlopen omdat men kan werken op een oppervlakte van maar liefst 1.500 m² waardoor er meer patiënten op kortere termijn kunnen behandeld worden.

Met de staprobot kunnen patiënten sneller en beter opnieuw leren lopen door dynamische en robotische gewichtsondersteuning. Het toestel is een effectief en innovatief robotisch hulpmiddel voor mensen die kracht- en/of coördinatieproblemen hebben bij het lopen, zoals letsel na een ongeval, CVA, amputatie, dwarslaesie of na corona. De staprobot volgt automatisch de beweging van de patiënt en voorziet altijd in gewichtsondersteuning en valbescherming.

Hierdoor kan de patiënt zijn grenzen opzoeken en steeds verleggen. De patiënt wordt uitgedaagd in een veelvoud aan trainingsactiviteiten: lopen, traplopen, opstaan, zitten, etc. zonder de angst om te vallen. In Nederland revalideren er al talrijke coronapatiënten met deze staprobot.

Lees meer over