Kroniek van Hoegaarden 2020 staat online

Kroniek Hoegaarden
De Kroniek van ‘Hoegaarden, Meldert, Outgaarden en Hoxem 2020’ staat online. Dit is al de negende bijlage bij de in boekvorm uitgegeven Kronieken 1978 - 2007 / 1900 - 1977/ 2008 - 2011. Al deze Kronieken zijn gratis online te lezen op www.kroniekvanhoegaarden.be.

“Coronavirus disease, ontstaan in 2019, meestal afgekort tot COVID-19 heeft het jaar 2020 bepaald, ook in Hoegaarden”, aldus auteur Christian Hennuy. “ Wie had gedacht bij de eerste afgelaste activiteit, namelijk het BOLOO-bal, dat de rest van het jaar ook zo speciaal zou worden. Uiteindelijk overschaduwde corona alles. Het verenigingsleven viel stil, de evenementen, gewoon het gezellig samenzijn, ons sociale leven. Door het wegvallen van activiteiten werd de Kroniek 2020 veel compacter dan de vorige editie.”

Hennuy: “Toch werden er nog een aantal activiteiten van op afstand georganiseerd, en kon men in mindere periodes ook wel eten gaan afhalen of vakantie in eigen streek beleven Er werden dit jaar in Hoegaarden wel een aantal boeken geschreven, maar de meeste konden niet degelijk voorgesteld worden: een fictieroman, een dialectwoordenboek, een psychologisch werk en historische werken rond het kasteel van Meldert of klooster Mariadal. Het werd een rustig politiek jaar, maar er moest ook afscheid genomen worden van enkele openbare figuren die heel wat voor de gemeenschap betekend hebben: Georges Gilis, die jaren OCMW-voorzitter was en gemeenteraadslid Luc Buccauw.”

“Dit jaar was het ook 15 jaar geleden dat ABInBev aankondigde dat de brouwerij uit Hoegaarden zou verdwijnen. Dit ging toen gelukkig niet door en de nieuwe blikkenlijn die in februari in Altenaken werd geopend bewijst dat ABInBev voor Hoegaarden gekozen heeft in de toekomst. En met de andere bieren in Hoegaarden, waarbij ook de nieuwste Genieke 107 van Moutgaarden, gaat het goed”, besluit de auteur.

Op dezelfde website is ook een verkorte versie van het ‘Lexicon van het Hoegaards dialect’, een woordenboek van het Hoegaards, toegevoegd.

Zes verschenen aanvullingen van 2012 tot 2017 werden laten gebundeld in boekvorm, maar in zeer beperkt oplage. De gedrukte boeken zijn niet meer voorhanden. 

Lees meer over