Het noorden kwijt?

cartoon werken Tienen
Voor alle duidelijkheid, laten wij het even niet hebben over diegenen die het door corona-omstandigheden even niet meer zien zitten. Het noorden kwijt zijn wil letterlijk zeggen dat je de weg niet meer vindt. En dat gebeurt de jongste weken steeds vaker in Tienen. Zelfs de GPS kan niet meer helpen.

Je moet als niet-inwoner van de suikerstad ergens aanwezig zijn in het centrum. Negen op tien is het een helletocht met de werken aan de Grote Markt als belangrijkste oorzaak. Als dan tegelijk elders in de stad straten worden afgesloten om welke reden dan ook, is het hek helemaal van de dam. We zijn nog lang niet zo ver dag GPS-systemen zich dagelijks aanpassen.

Zeker geen verkeerd woord over die werken. Voor een stad is er toch geen duidelijker bewijs dat ze lééft indien er overal werken plaats grijpen. Een kniesoor die dat niet begrijpt, maar toegegeven, het kan vervelend erg zijn.

Om snel uit je lijden verlost te geraken, vraag je als niet-vertrouwde streekgenoot best en als van oudsher de weg aan een inboorling. Kies bij voorkeur een exemplaar uit dat er voldoende belegen uitziet, anno 1960 of vroeger. Dan maak je het meeste kans om toe te komen waar je hoort te zijn. Met veel jongere individuen riskeer je te staren naar niet begrijpende open mond. De tijd dat je op school de namen van de straten leerde kennen is lang voorbij.

Mag het een aanbeveling zijn om als bestuurder van een wagen steeds pen en papier bij de hand te houden zodat jouw gids nauwkeurig kan uitstippelen welke route je best volgt en waar je obstakels kan ontmoeten. Voorwaar, het is een opgave.

De occasionele bezoeker mag er gerust in zijn om een zestigplusser-toon-mij-eens-de-weg-er te ontmoeten. Nu de temperaturen langzaamaan de stijgende curve terugvinden, lopen er steeds meer dergelijke exemplaren rond, niet meer tegen te houden wegens grotendeels gevaccineerd en nood hebbend aan een sociaal onderonsje. Voorlopig stellen zij het, staande, met een warme koffie en dito babbel op de stoep van hun geliefkoosde brasserie die voorbestemd is (de stoep) om over korte tijd tot terras te worden getransformeerd. Marc Van Ranst mag er gerust in zijn. Ze houden veilig afstand. Nog een hele tijd. 8 mei mag dan met rasse schreden naderen, het zal niet de dag zijn waarop alle brasseries en restaurants hun stoelen en tafels buiten plaatsen. Een pak houdt de boel op slot, andere grijpen de opportuniteit.

Even terloops, zou het kunnen dat iemand in de veiligheidsraad 8 mei vooropstelde om ons ietsje meer vrijheid te gunnen, met die historische gebeurtenis op dezelfde dag van het jaar 1945 in het achterhoofd. De dag waarop Nazi-Duitsland officieel capituleerde?

Lees meer over