Nieuw bufferbekken moet wapen zijn tegen wateroverlast in Scherpenheuvel-Zichem

De foto is louter illustratief en niet van Scherpenheuvel-Zichem

In Scherpenheuvel-Zichem legde de provincie en de stad een nieuw bufferbekken en -gracht aan in de Oude Tiensebaan om de wateroverlast, die de stad regelmatig treft, tegen te gaan.

Een bufferbekken en een grote buffergracht moeten de water- en modderoverlast in de toekomst verminderen. “Tijdens hevige regenval kregen de huizen en tuinen langs de Oude Tiensebaan, ter hoogte van de nummers 6 tot 14, meermaals te maken met water- en modderoverlast. Deze overlast werd veroorzaakt door erosie op de hoger gelegen akkers, die deel uitmaken van een afstroomgebied. De Vossekotholbeek vangt grotendeels het afstromend water en de modder op maar bij hevige neerslag kan deze beek niet alles slikken en stroomt ze over ter hoogte van een inbuizing onder een akker”, luidt het bij de initiatiefnemers. 

Er werd een buffergracht aangelegd met een grasstrook en een erosiepoel met aarden dam om die water- en modderoverlast tegen te gaan. te. Er werden ook zeven houten tussenschotten aangebracht waardoor de beek nu ook dienst kan doen als buffergracht met een volume van 1.700 m³. "Langs de buffergracht voorzagen we een grasstrook met een breedte van 6 meter. Deze grasstrook moet de instroom van modder van de naastliggende akkers beperken. De tussenschotten zullen het afstromend water vertragen en bufferen en de modder deels opvangen zodat de erosiepoel een minder groot piekdebiet ontvangt bij hevige regenval”, zegt  schepen van Landbouw Lieve Renders (cd&v),

De uitgevoerde erosiebestrijdingswerken maken deel uit van het totaalproject Oude Tiensebaan Noord en Zuid en de kostprijs van de werken bedroeg 247.000 euro. De provincie Vlaams-Brabant gaf hiervoor een subsidie van 15.000 euro. Daarnaast werd 75% van de kosten gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

bufferbekken
De tussenschotten in de buffergracht zorgen voor een vertraagde afvoer van het water.
bufferbekken