Oud-brandweercommandant Leon Mees van Brandweer Diest overleden

14 juli 2023 | 11u20 | Gepost door redactie
Leon Mees
Leon Mees, oud-brandweercommandant van de brandweer van Diest is gisteravond overleden. Hij werd geboren in 1954 en was niet alleen brandweercommandant, maar ook een persoon met een groot hart. Zo stond hij aan de wieg van de voedselbank in Diest en was de eerste om te helpen in nood, aldus Diestse priester Felix Van Meerbergen.

“Mijn eerste herinnering aan Leon was toen ik bij het Sint-Barbarafeest een viering moest voorbereiden voor de brandweer. De Heilige Barbara is patroonheilige van de gevaarlijke beroepen, onder andere de brandweer. We zaten toen samen om te bespreken wat er zou gebeuren en het klikte ook onmiddellijk. Leon was een echte socialist, iemand die anderen altijd zou helpen. Zo begon hij met de voedselbank in Diest. Maar hij was ook als eerste niet van adel, die nationaal voorzitter werd van het Sint-Vincentius voor noodlijdende mensen. Daarnaast was hij enorm geïnteresseerd in geschiedenis en ook het patrimonium van onze stad. Als er verstopte dakgoten waren, of het lekte ergens, dan was hij de eerste om te komen helpen.”

Beste herinnering

“Ik heb wel een aantal heel goede herinneringen, zoals de trouw van zijn dochter, of de doop van een van zijn kleinkinderen. Omdat hij een socialist was, had ik speciaal een rode stola aangetrokken. Ik stak het dan natuurlijk op Pinksteren, maar hij wist wel beter. Mijn beste verhaal is toch die ene keer dat er, door de polarisatie, geen kruisbeeld meer mocht hangen in de brandweerkazerne. Ik was te weten gekomen dat er in Hoegaarden een Barbarabeeld stond dat we konden hebben. Dus we reden naar daar, we hebben dat beeld in een laken gewikkeld, maar omdat het zo groot was, staken de voeten uit onze koffer. Dat moet toch wel een zicht geweest zijn als we terug naar Diest reden. We konden ook uren praten over politiek en over Ernesto Cardenal. We zaten echt op de juiste golflengte", zegt Van Meerbergen.

"Ik ga hem zeker missen, Leon was misschien een ruwe bolster met een blanke pit. Hij was rechtuit, soms misschien iets te hard, en ik zei hem dat soms ook. Maar hij meende het goed met zijn medemens, hij wilde altijd helpen. Hij had echt een groot hart”, aldus Felix.

Tekst: Laurien Holsbeeks

Leon Mees
Leon Mees (links) was oprichter van de Diestse heemkundige kring Limes Tamera.

Lees meer over