Hondenfokker in Schaffen in opspraak, GAIA stelt zich burgerlijke partij en eist definitieve schorsing

23 februari 2024 | 13u16 | Gepost door redactie
dieren

Dierenrechtenorganisatie GAIA stelt zich burgerlijke partij tegen hondenkennel het Hezehof in Schaffen. Daar werden wantoestanden aangetroffen door de Vlaamse dierenwelzijnsinspectie op 29 november 2023. Dat staat op de website van de dierenrechtenorganisatie. Er zouden dode puppy’s aangetroffen zijn en dieren verbleven er tussen uitwerpselen, bij GAIA kregen ze al meerdere klachten van ontevreden nieuwe eigenaars. De dierenrechtenorganisatie diende nu klacht in bij de rechtbank in Leuven. Een uitspraak zou pas volgen in het najaar.

De Vlaamse dierenwelzijnsinspectie voerde er op 29 november 2023 een inspectie ter plaatse uit na verschillende klachten over de behandeling van kweekdieren.

“De vorige keer dat het Hezehof geïnspecteerd werd ter plaatse, meer bepaald op 15 september 2021, werden er grote misstanden vastgesteld. Toen al hadden die moeten leiden tot een onmiddellijke intrekking van de erkenning van deze kweker-handelaar. In bepaalde stallen was de stank zo extreem (ammoniak) dat de ogen van de inspecteurs begonnen te tranen, dode puppy's werden aangetroffen, honden met valse registratiestatussen in dogid, vliegen overal”, luidt het op de site van GAIA.

De organisatie heeft, naar eigen zeggen, nooit begrepen waarom het zo lang moest duren om een nieuwe inspectie te organiseren en wil met hun aanklacht nu een signaal geven naar de wereld van broodfok, volgens hen moeten zij zich verantwoorden voor hun daden.

"GAIA ontvangt al lange tijd klachten van mensen die een zieke hond hebben gekocht bij het Hezehof. Dat gaat onder andere over de aanwezigheid van parvovirose, een zeer ernstige en moeilijk te behandelen virusziekte, giardia, een parasitaire maagdarmaandoening, die bij verzwakte dieren hardnekkige diarree kan teweegbrengen en meer zijn terugkerende klachten. Wanneer ik vernam dat er op eind 29 november 2023 eindelijk een nieuwe inspectie heeft plaatsgevonden, heb ik niet getwijfeld: onze raadsman heeft de opdracht gekregen een klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen tegen het Hezehof en diens uitbater”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch hierover op hun website.

“Vijf jaar is niet voldoende, we gaan voor levenslang”

Na een verstrenging van de dierenwelzijnswet in Vlaanderen zou de man een maximum straf riskeren voor inbreuken op de dierenwelzijnswet van vijf jaar, GAIA vraagt een levenslang verbod op het houden van dieren.

"De dierenwelzijnswet maakt het ook mogelijk om een verbod op te leggen op het houden van dieren. Dit verbod had er al moeten komen in 2021 na de vernietigende inspectie van 15 september van dat jaar. We zijn nu meer dan twee jaar verder. ​Onze advocaat heeft de opdracht gekregen om al het nodige te doen opdat de correctionele rechtbank een houdverbod oplegt. De dieren hebben daar genoeg geleden."

De eigenaar zegt van geen klacht te weten maar wil de fokkerij toch op kort termijn af te bouwen tot 50 fokteeven, zo vertelde hij aan HLN. 

De klacht met burgerlijke partijstelling werd intussen neergelegd bij de rechtbank in Leuven. Uitspraak zou volgen in het najaar.

Lees meer over