Familie versiert 's nachts in het geheim tuin van Miel en Angèle die 65 jaar getrouwd zijn: "Het was even heel spannend"

Op de poort prijkt een grote 65, net als de rest van de versiering in het geheim aangebracht tijdens een nachtelijke missie. Foto: Dirk Desmet

Miel Goedhuys (85) en Angèle Rentiers (83) uit Houwaart, deelgemeente van Tielt-Winge, werden woensdag 17 augustus wakker met een verrassing van formaat. Voor hun 65ste huwelijksverjaardag had de familie, in het geheim en ’s avonds laat, de woning, oprit en ingangspoort versierd. “Het was even schrikken want toen we aan de slag waren, ging opeens het licht binnen weer aan. We haalden wel wat toeren uit om de verrassing rond te krijgen”, vertelt zoon Luc.

De twee leerden elkaar in 1955 kennen tussen pot en pint. “Hoe het precies verliep weet ik niet meer echt”, steekt Miel lachend van wal.

“Ik was 16 toen we mekaar leerden kennen en ik dacht amai dat is ne ferme vent, mensen zeiden ook dat ik een ferme vrouw was (lacht), 2 jaar later zijn we getrouwd, het was toen 1957 en het feest ging gewoon thuis door, eigenlijk hier dus waar wij nu wonen want dit was mijn ouderlijk huis. Het heeft toen de hele dag geregend, zeg maar gegoten. Louike uit Kortrijk-Dutsel is toen komen zingen, Hij mocht dan mee eten, zo ging dat destijds ”, gaat Angèle verder.

30 jaar lang kippenbedrijf

Eerst gingen ze gewoon werken maar toen Miel ‘met de camion’ ging rijden, bleef Angèle thuis. “Dat waren ritten tot over de grens maar nooit heel ver weg. Je rijbewijs kreeg je toen nog gewoon, daar moest je geen examen voor afleggen”, herinnert Miel zich.

Later hadden ze een kippenbedrijf en dat runden ze 30 jaar lang, tot in 1994. “We hadden telkens zo’n 7000 kleintjes die we kweekten voor legbedrijven. We wonen en werkten altijd in Houwaart en we hebben de gemeente best zien veranderen. ER kwamen almaar meer huizen bij en vroeger waren er, alleen in onze straat, 2 café's, in totaal waren er minstens 8 en daar blijft niet van over, nu is er hier niets meer.”

Lees verder onder de foto. 

Miel en Angèle
De twee wonen in het ouderlijk huis van Angèle. Foto: Dirk Desmet

Nachtelijke missie om koppel te verrassen

Miel en Angèle hebben 2 kinderen, 7 kleinkinderen, 3 achterkleinkinderen, 4 plus achterkleinkinderen en 1 plus achterachterkleinkind en die wilden toch iets doen voor de huwelijksverjaardag. Daarom besloten ze de oprit en de tuin te versieren met ballonnen en een grote 65 op de poort. Ze wachtten tot Miel en Angèle naar bed waren om aan hun nachtelijke missie te beginnen en aanvankelijk verliep alles volgens plan maar toch werd het nog even spannend.

“Rond 23.15 uur stond ik op omdat ik iets wilde opschrijven wat ik niet mocht vergeten, toen waren ze al volop aan de slag in de tuin (lacht) maar ik heb er niets van gemerkt. Onze zoon Luc had alles goed voorbereid. Omdat onze poort lawaai maakt als ze opengaat, het is een automatische, was hij de dag voordien langs geweest, iets wat hij normaal op weekavonden niet meteen doet. Hij zei dat hij ons bloemen bracht maar eigenlijk wilde hij gewoon het poortsysteem uitschakelen zodat we er niet wakker van zouden worden. Amber, één van de kleinkinderen, zorgde voor een opstap zodat kleinkind Milan over de poort kon kruipen en zo iedereen vervolgens binnenlaten via het hek dat naast de poort staat en geen lawaai maakt wanneer je dat opendoet. Ook de ballonnen, ongeveer 200  in totaal, hadden ze bij Luc thuis opgeblazen om zo min mogelijk lawaai te maken. Het was in elk geval een heel fijne verrassing toen we wakker werden en buiten keken.”

Lees verder onder de foto. 

Miel en Angèle
De ballonnen werden bij zoon Luc thuis opgeblazen om zo min mogelijk lawaai te maken. Foto: Dirk Desmet
Miel en Angèle
De ballonnen werden bij Luc thuis opgeblazen. Foto: Luc Goedhuys

"Vandaag scheiden ze voor prullen"

Of er een geheim bestaat om het zo lang met elkaar vol te houden? “Altijd blijven voortdoen, er komt dan telkens een jaar bij, en vooral ook water bij de wijn kunnen doen. Vandaag de dag bestaat dat niet meer en scheiden koppels voor prullen. Ervoor zorgen dat het de moeite blijft lonen is natuurlijk ook van belang, als er geen zout op de patatten is gaat de andere weg”, lachen ze in koor.   

Burgemeester Rudi Beeken en schepen Gunther Clinckx (beiden Open Vld) kwamen het koppel gelukwensen en hadden een cadeautje en medailles bij.

“Ik zou nog graag eens een cruise doen, ik heb dat eerder al eens gedaan en vond dat heel fijn. Miel is toen niet meegegaan, dat is aan hem niet besteed want die heeft schrik van water", besluit Angèle lachend van haar kant. “Het is goed geweest, ik ben hier gelukkig”, besluit Miel. 

 

Miel en Angèle
Het ene kleinkind hielp het andere om over de poort te geraken. Foto: Luc Goedhuys

Lees meer over