Beeld ter ere van oorlogsslachtoffers Meensel-Kiezegem vernield door vandalen

Beeld

In het voormalige Duitse concentratiekamp Neuengamme nabij Hamburg vernielden vandalen het beeld van May Claerhout De Wanhoop van Meensel-Kiezegem. Dat beeld herinnert aan de gruwel die zich in de Tielt-Wingse deelgemeente afspeelde in augustus 1944.

Het bronzen beeld werd in 1998 door de toenmalige Stichting Meensel-Kiezegem '44 gerealiseerd en symboliseert de moeders-weduwen die zonder verder nieuws in augustus 1944 achterbleven nadat hun echtgenoot en/of zonen meegenomen waren door de toenmalige bezetter. Het merendeel van hen zou nooit meer terug naar huis komen. 

Burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) sluit zich aan bij het gezamenlijke communiqué dat de N.C.P.G.R. Meensel-Kiezegem '44 en de plaatselijke autoriteiten verspreidden waarin zij hun uitdrukkelijke afkeuring laten blijken. "Mijn voorganger Chris Desaever-Cleuren is meter van het beeld en wijlen burgemeester van Leuven en voorzitter van de provincieraad Alfred Vansina was de peter. We boden intussen onze medewerking aan voor wat het herstel van het beeld betreft.”

Momenteel is er een delegatie van de Belgische Vriendenkring Neuengamme en van de N.C.P.G.R. Meensel-Kiezegem '44 ter plaatse voor het jaarlijkse congres van de internationale Vriendenkring. Zij volgen de zaak op de voet op.

“Dit is voor mij zeer emotioneel. Ik zie in het beeld mijn moeder. Ik kan deze daad niet begrijpen”, besluit Freddy Duerinckx van de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen & Rechthebbenden Meensel Kiezegem ’44 van wie er destijds ook een familielid werd gedeporteerd naar Neuengamme.

Beeld
Freddy Duerinckx bij het beeld dat door vandalen vernield werd.

Lees meer over