Molenberg is gerestaureerd, een feestje is op zijn plaats: "Hier kwamen al veel koppels hun liefde verklaren"

Molen Begijnendijk

Zaterdag 1 oktober werd de gerestaureerde Molenberg in Betekom, deelgemeente van Begijnendijk, officieel ingehuldigd tijdens de Dag van de Molenberg. De molen dateert uit de 16de eeuw en werd gerestaureerd met financiële steun van de Vlaamse overheid, de gemeente en Natuurpunt vzw, net als andere sponsors en zorgde wellicht bij menig koppel voor het ideale decor van enige liefdesverklaringen. “Ik kan mij voorstellen dat de bosjes rondom menig koppel konden bekoren voor een privé-moment”, zei schepen Steven Vermeulen (Leef) eerder. 

Een groots feest  - met muziekoptredens, een molenbar, springkastelen en thematische kinderanimatie  - ging gepaard met de inhuldiging van de oude molen die destijds het unieke platform was voor menig verliefd koppel, zo weet 

Uniek monument

De molen is meteen de oudste en enige ijzerzandstenen molen in de regio. “ Een ingrijpende restauratie was meer dan nodig. Sinds de brand, tijdens de eerste dagen van de bezetting in 1914, stond de torenmolen er als een ruïne bij. De roestige cilinder werd de ontmoetingsplaats voor vele generaties en het symbool voor Demerdorp Betekom. De tand des tijds was ongenadig en er kwamen scheuren in de romp en stenen begonnen af te brokkelen. Na de aankoop door Natuurpunt in 1990, en een uitvoerig studiewerk van een eerste vrijwilligerswerkgroep, zette een nieuwe molenwerkgroep zo’n 12 jaar geleden het restauratieproces in gang”, vertelde Koen Baert van Natuurpunt eerder aan onze redactie.

De restauratie verliep niet vlekkeloos. Eerst was er een architectenwissel, vervolgens overleed de bezieler Hélian Guislain, dan waren er nog bureaucratische - en financiële hindernissen en aan de eindmeet een enorme inflatie. “Gelukkig waren er de donateurs die in het project geloofden en ons financieel hielpen.”

Geld van Vlaanderen en Begijnendijk

De Vlaamse overheid had eveneens 132.000 euro over voor de restauratie, de gemeente 187.000 euro. “Aanvankelijk was dat 150.000 euro maar toen bleek dat de kosten zouden oplopen, besloten we de som te verhogen. We hebben in Begijnendijk weinig erfgoed en het beetje dat er is, moeten we koesteren. Het conserveren van de oude molen is een goede zaak”, zegt burgemeester Bert Ceulemans (Samen).

Franse delegatie

Ook uit het Franse Templeuve-en- Pévèlle kwam een delegatie mee feesten. "Zij hebben een  gelijkwaardige molen die nog maalwaardig is en gestoeid is op die van ons”, vertelde schepen Steven Vermeulen (Leef).  

Molen
Een delegatie uit Frankrijk kwam naar Begijnendijk.
Molen Begijnendijk
Molen Begijnendijk
Feestje bouwen

Lees meer over