Eugeen Van Aerschot schrijft 2de boek: "Deels autobiografisch, ook al besefte ik toen niet in welk wespennest ik zat"

Eugeen Van Aerschot

Eugeen Van Aerchot uit Begijnendijk komt met een tweede boek. Na zijn debuutroman Een Kras Op Haar Ziel in 2020 brengt hij nu Manila Madness uit met opnieuw de Belgische journaliste Karen Meulenberghs in de hoofdrol. “Ik ging nochtans maar één boek schrijven, in het nieuwe verhaal zitten veel autobiografische elementen, ook al besefte ik toen niet in welk gevaarlijk wespennest ik me had gestoken.".”

Eugeen, in een vorig leven tv-maker, woont al jaren in Thailand en schreef eerder ook al wel een en ander, al waren dat nooit romans. “Ik schreef eerder handboeken die kandidaat-bestuurders gebruiken voor het leren van de theorie voor het behalen van een rijbewijs. Samen met Hugo Meert heb ik een aantal jaar geleden ook het boek Theater geschreven, dat in België en Nederland is uitgegeven, en dat een handboek is voor theatermakers. Al jarenlang wilde ik graag een roman schrijven en dat deed ik dus in 2020. De onlangs overleden journalist en tv-maker Terry Verbiest hielp me toen en zorgde voor een kritische kijk op hetgeen ik schreef.”

Zijn eerste boek werd uitgegeven door Kramat, dat was meteen ook de eerste uitgeverij waar Eugeen zijn manuscript naar toe stuurde. “Het boek is verschenen op de dag dat boekenwinkels in België moesten sluiten door de coronacrisis. Gelukkig bleef de online boekenverkoop wel actief.”

Lees verder onder de foto's.

Eugeen Van Aerschot
Er zou maar één roman komen en kijk daar is het vervolg
Eugeen
Eugeen woont al jaren in Thailand

2de boek zou er niet komen

Met de roman in de rekken was de kous af voor Eugeen, tenminste, dat was de bedoeling. “Het had me bloed, zweet en tranen gekost om 300 pagina’s te schrijven en dat wilde ik niet nog eens meemaken. Maar op gespecialiseerde boekensites in België en Nederland waren veel positieve reacties verschenen en regelmatig kreeg ik de vraag wanneer er een opvolger ging komen. Daarom heb ik mij begin dit jaar weer achter het computerscherm gezet en ben ik toch aan een opvolger begonnen.”

Het nieuwe verhaal speelt zich drie jaar later af daar waar het eerste verhaal eindigde. “Je moet het eerste boek niet gelezen te hebben om van het nieuwe te kunnen genieten.”

Net als in het eerste boek vertelt Eugeen ook nu weer de verhalen van Belgische journaliste Karen Meulenberghs, die eerder in de problemen kwam in Manilla en er daarom nooit zou terugkeren maar kijk ook nu weer moet ze er heen nadat een klant haar vraagt er een microfilm op te halen.

Zichzelf destijds in gevaarlijk wespennest gestoken

Volgens de cover is het verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten. “Ik vloog eind jaren ’90 een aantal keren naar de Filipijnen om er sleutels, documenten en een microfilm op te halen bij ene Ibarra Cruz. Ik besefte toen niet in welk gevaarlijk wespennest ik terechtgekomen was. De zogezegde advocaat uit Marseille, mijn opdrachtgever, was een kopman van de Maffia. De Amerikaanse CIA wilde koste wat kost die documenten en de microfilm in handen krijgen. Die Ibarra Cruz is trouwens in 2001 voor zijn huis neergeschoten. Omwille van het delicate heb ik uiteraard niet alles in het boek aan bod kunnen laten komen, maar veel van wat het hoofdpersonage in deze roman meemaakt, is op eigen ervaringen geïnspireerd. “

Of er nu toch nog een derde deel komt, willen we nog weten. “Zeg nooit neen, dat heb ik intussen geleerd. Concrete plannen zijn er momenteel alvast niet”, besluit de auteur maar dat hebben we dus nog al eens gehoord.

Lees meer over