Anna blaast 100 kaarsjes uit: "Tot haar 90ste deed ze alles op de fiets"

Fotograaf: Willy Kano

In woonzorgcentrum Edelweis in Begijnendijk was het woensdag 21 september feest. Anna Geens mocht er 100 kaarsjes uitblazen en zoiets moet gevierd worden, samen met haar dochter Jeanine Aerts. “Tot haar 95ste woonde ze zelfstandig in haar eigen huis, zelfs de dokter zei me dat ze ze zo niet meer maken (lacht).”

Het is niet iedereen gegund maar Anna werd op woensdag 21 september 100. “Ze is altijd tevreden geweest met hetgeen ze had en met haar leven, misschien is dat wel haar geheim om zo oud te worden”, zegt Jeanine.

Wellicht heeft het ook geholpen dat de 100-jarige altijd alles op de fiets deed. “Tot haar 90ste reed ze overal naartoe op de fiets. Voor haar was dat niet sporten maar gewoon de dagelijkse gang van het leven. Elke verplaatsing deed ze op de fiets.”

Anna huwde op latere leeftijd met Alfons, ze was toen al 32 en hij 35, in die tijd was dat oud. Zij is afkomstig uit Wolfdonk, haar echtgenoot bracht zijn kindertijd door in Begijnendijk. “Hoe ze elkaar precies leerden kennen, weet ik niet meteen meer maar ze waren zeer gelukkig met elkaar. Mijn papa is intussen overleden, ook hij werd 91”, zegt dochter Jeanine die voor 2 kleinkinderen zorgde die op hun beurt dan weer aan de 100-jarige 5 achterkleinkinderen schonken.

Oud worden zit in de genen

Anna vertoeft in het woonzorgcentrum sinds een vijftal jaar. “Aanvankelijk was dat met tegenzin maar ik heb het gevoel dat ze er nu wel graag is. Ze heeft ook altijd meegedaan met alle activiteiten, al is dat nu minder omdat ze minder mobiel is. Anderzijds keek ze wel echt uit naar haar 100ste verjaardag, haar kort geheugen is wat minder geworden maar je zag dat ze blij werd bij de gedachte ervan en ook nu, tijdens de viering, zie je haar stralen. Ook het feit dat heel wat vrienden, familie en kennissen afzakten naar het woonzorgcentrum maakten haar duidelijk gelukkig. Met een vader die 91 werd en een mama die nu al 100 is heb ik goede vooruitzichten, oud worden zit duidelijk in de genen. Ik wil in elk geval tekenen om 100 te worden zoals zij dat deed”, besluit Jeanine lachend.

Anna kreeg ook het bezoek van een delegatie van het Begijnendijkse gemeentebestuur die haar enkele cadeaus bezorgde. "We hebben toch regelmatig iemand uit Begijnendijk die 100 wordt, het moet hier toch goede grond zijn", besluit burgemeester Bert Ceulemans. 

Lees meer over