Priester Jozef De Vroey is ereburger van Aarschot en krijgt een 'De Vroey-jaar'
Het ereburgerschap is een erkenning van de onschatbare bijdrage die De Vroey heeft geleverd aan de uitstraling en identiteit van de stad Aarschot gedurende zijn leven.
De Vroey staat bekend als 'het geweten van Aarschot', een eretitel die hij verwierf vanwege zijn langdurige inzet om de herinnering aan het tragische drama van 19 augustus 1914 levend te houden. Tijdens dit donkere hoofdstuk in de geschiedenis van Aarschot werden 169 burgers, waaronder zijn vader, door Duitse troepen vermoord. Zijn vastberadenheid om de waarheid over deze gebeurtenissen bloot te leggen resulteerde uiteindelijk in het boek 'Aarschot op woensdag 14 augustus', gepubliceerd in 1963. Dit werk, geprezen door vooraanstaande historici zoals John Horne, wordt beschouwd als een uniek naslagwerk over deze tragische gebeurtenis.
Het levensmotto van Jozef De Vroey, "Vergeven, ja. Vergeten, neen", weerspiegelt zijn overtuiging dat ware verzoening afhankelijk is van berouw en erkenning van schuld. Zijn betrokkenheid bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn aanklacht tegen oorlog en onrechtvaardigheid worden geïllustreerd door zijn werk 'Jozef Raskin in beide wereldoorlogen' en het monumentale Kyriale-project, een artistiek statement tegen de wreedheden van de oorlog.
Het De Vroey-jaar omvat heel wat activiteiten. "Van 15 maart tot 15 mei kan je het religieuze werk van De Vroey bewonderen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Op 16 maart geven we het startschot van de expo ‘Het leven van Jozef De Vroey in voorwerpen en tekeningen’. Deze unieke tentoonstelling met werken, voorwerpen en documenten van de kersverse ereburger loopt tot 30 augustus in het Stedelijk Museum. Op 28 maart om 14 uur kan je gratis deelnemen aan de lezing ‘De Vroey, het geweten van Aarschot’ in LDC Orleanshof. Schrijf je in via orleanshof@ocmw-aarschot.be Wie graag wandelt en meer te weten wil komen over De Vroey, kan van 3 tot 5 mei deelnemen aan een begeleide wandeling langs Aarschotse plekjes die aan hem herinneren. Op 19 augustus staat er dan weer een bijzondere herdenkingswandeling van de Grote Markt naar het Sint-Rochusmemoriaal op het programma. Van 15 augustus tot 30 oktober sluit een tentoonstelling van zijn oorlogswerk in CC Het Gasthuis het De Vroey-jaar af", zo klinkt het bij de stad Aarschot.
Voor meer informatie over het De Vroey-jaar en de geplande evenementen, kunnen geïnteresseerden hier terecht .