Aarschotse makelaar mee verantwoordelijk voor miljoenenverlies van veel Belgen die investeerden in zuiderse droom

20 April 2023 | 09u07 | Gepost door redactieleuven…
Pano

Een makelaar uit Aarschot bracht flats en suites aan de man in Kaapverdië maar na vier jaar hebben de kopers nog altijd niets. Geschat wordt dat honderden Belgen er samen zo'n 60 miljoen in investeerden. Dat bleek woensdagavond 19 april uit een reportage van Pano (VRT).

Het project, een kolossaal resort White Sands, zou worden gebouwd op het Kaapverdische eiland Boa Vista maar tot vandaag werd het nooit afgewerkt.

In de reportage getuigden Gunther en Kristel die bij een makelaar in Aarschot terecht kwamen en in het project 400.000 euro investeerden, de opbrengst van de verkoop van hun kapperszaak. 

"Daar is ons van alles beloofd. Dat we maandelijks interesten zouden krijgen op onze investering: de eerste vijf jaar 7 procent, daarna nog 5 procent voor tien jaar", vertelden ze in Pano.

Het koppel tekende het contract maar even later kregen ze te horen dat de rendementen verlaagd moesten worden en dat de bouw van het resort stillag. Uiteindelijk zien ze amper iets van de beloofde interesten.

De makers van de reportage spraken met 30 Belgen die investeerden in het luxeresort White Sands, velen investeerden via de makelaar in Aarschot of via minstens vier andere makelaars waarmee ze samenwerkten.

De eigenlijke hotelontwikkelaar is de Britse groep "The Resort Group".

De makers van de reportage probeerden ook het Aarschotse makelaarskantoor en hun advocaat te contacteren maar die wilden geen interview geven.

Schriftelijk reageerde de makelaar wel. "Ik ben tijdens mijn opdracht tot bemiddeling op geen enkel ogenblik in kennis gesteld van objectieve informatie omtrent effectieve moeilijkheden aan de kant van The Resort Group, laat staan dat ik dergelijke informatie zou hebben verzwegen aan de kandidaat-kopers."

Een dag voor de uitzending van de reportage liet hij ook nog weten “"zeer goed te begrijpen dat er kopers zijn die zich door The Resort Group benadeeld voelen omdat de contractuele afspraken kennelijk nog niet zijn nagekomen." 

Uit meldingen die de redactie van Pano kon inkijken zou ook blijken dat de Economische Inspectie op de hoogte was van de problemen maar de zaak liet passeren.

Pano

Lees meer over