Tienen installeert 14 bewakingscamera's

camera Tienen

De stad Tienen en de politiezone Getevallei nemen 14 bewakingscamera’s in gebruik. De camera’s brengen de Grote Markt en haar onmiddellijke nabijheid in beeld. Eerder werd ook al een mobiele camera ingezet in de strijd tegen sluikstorten.

Beide partners maken gebruik van de raamovereenkomst Smartville, waarbij de firma View&Integrate als leverancier aangeduid werd.

In december van vorig jaar keurde de gemeenteraad de inzet van bewakingscamera’s en het bijhorende reglement goed. Ongeveer twee maanden later werd een verplaatsbare camera aangekocht om in te zetten tegen sluikstorters. “Beelden worden uitgesteld bekeken door gemeenschapswacht-vaststellers en bij identificatie van sluikstorters wordt een gepast gevolg gegeven onder de vorm van een opruimingskost en GAS- boete”, luidt het.

Deze week worden nu de bewakingscamera’s in het centrum van Tienen in gebruik genomen. “Concreet gaat het om 6 zogenaamde ptz-camera’s, dat wil zeggen dat je het beeld kan aanpassen, je kan het beeld van links naar rechts bewegen, omhoog of naar beneden en je kan er ook mee inzoomen.  Er komen ook 8 vaste camera’s die de Grote Markt en haar onmiddellijke omgeving in beeld brengen. Zo worden er camera’s bevestigd aan de geknikte mast ter hoogte van de kerktuin en op de zuil ter hoogte van het kruispunt met de Leuvensestraat. Ook naast de bushalte op de Grote Markt, op de hoek van de Nieuwstraat met de Ooievaarstraat en in de Leuvensestraat ter hoogte van Elektro Vandeput wordt een camera voorzien. Met het project willen we vooral preventief overlast voorkomen, maar ook doeltreffend optreden bij veiligheidsincidenten”, zegt burgemeester Katrien Partyka.

De lokale politie treedt op als verwerkingsverantwoordelijke voor deze vaste camera’s. “Enkel wij hebben toegang tot de camerabeelden”, legt korpschef Stephan Gilis uit. “Het bekijken van de beelden zal vooral uitgesteld gebeuren bijvoorbeeld naar aanleiding van een incident, maar ook live kijken tijdens een evenement op de Grote Markt behoort tot de mogelijkheden”

In de nabije toekomst wordt bijkomend camerabewaking voorzien op het vernieuwde skatepark in het sportcentrum Houtemveld en wordt de vernieuwing van de camera’s in het Bergéstadion over

Lees meer over