Oud Tiense schepen en volksvertegenwoordiger André Moreau overleden

André Moreau

Oud-volksvertegenwoordiger en ereschepen van Tienen André Moreau is overleden op 88-jarige leeftijd. Hij sukkelde al even met zijn gezondheid en werd dinsdag 4 april opgenomen in het ziekenhuis. Woensdag 5 april is hij overleden.

Moreau werd geboren in Overwinden op 1 januari 1935. Hij behaalde eerst het diploma van regent en later ook dat van licentiaat in politieke en sociale wetenschappen. Sportief heeft hij een tijd mee gevoetbald bij Racing Tienen, het latere KVK.

Al vroeg engageerde hij zich destijds bij de PVV (achteraf hernoemd als Vld en nog later als Open-Vld). Voor deze partij werd hij verkozen als gemeenteraadslid in 1976 en in 1982 trok hij naar de kiezer met de scheurlijst VSD waarbij hij meteen schepen werd en dat voor 12 jaar bleef.

Later verzoende hij zich met de Vld en werd hij in juni 1999 Vlaams volksvertegenwoordiger, een mandaat dat hij behield tot in 2004. Van 2004 tot 2006 was hij dan nog voorzitter van het OCMW in Tienen.

Moreau was een sociaal bewogen man en actief in heel veel verenigingen. Zo was hij voorzitter van de liberale mutualiteit met kantoor in de Leuvensestraat en voorzitter van toneelvereniging De Heidebloem.

Kort na het overlijden van zijn echtgenote verbleef hij 2 weken in het woonzorgcentrum in Goetsenhoven voor zijn gezondheid, nadien heeft hij bijna 2 jaar bij zijn zus gewoond. "Dit was zijn 2de thuis zei hij zelf.Ze heeft dag en nacht voor hem gezorgd", zegt familielid Evelien Kleikens.

Hij schreef een vijftal boeken en was uitgever van het tijdschrift Democraat.

Wij wensen familie, vrienden en kennissen veel sterkte.

Tekst: Laurien Holsbeeks/Rik Poulman