Onteigening vliegveld Goetsenhoven goedgekeurd

17 februari 2023 | 08u25 | Gepost door rik.poulman@te…
TW1

De gemeenteraad heeft gisteren met eenparigheid van stemmen een definitief onteigeningsbesluit voor het vliegveld van Goetsenhoven goedgekeurd. Daarmee is de eerste horde genomen naar de realisatie van de Tiense Watervelden.

Het vliegveld werd in september 1922 als een van de eerste militaire vliegbasissen in ons land ingehuldigd. Sinds 1996 wordt het in hoofdzaak nog gebruikt door twee vliegclubs. Intussen werd ook een deel van de militaire gebouwen gesloopt en verscheen in de plaats een opleidingscentrum voor de politie.

Vorig jaar kwam dan, alleszins voor het grote publiek, het verrassende voorstel van de Tiense Suikerraffinaderij om op deze site een duurzaam project te realiseren waarbij enorme hoeveelheden water die afkomstig zijn van de suikerproductie zullen hergebruikt worden in bufferbekkens voor waterrecuperatie, waterrecreatie en andere duurzame projecten. Het voortbestaan van de twee vliegclubs komt niet in gedrang.

Lees verder onder de foto
TW2
Op 11 april '22 gaven minister Zuhal Demir en de strategische partners, waaronder de stad Tienen, het startschot van dit project, met de ondertekening van het charter.

Vooraleer het zover komt, worden er nog heel wat stappen gezet. In eerste instantie moet er een overdracht gebeuren van de gronden naar de stad en zal er op termijn ook een provinciaal uitvoeringsplan worden opgesteld, waarbij ook de omwonenden en andere belanghebbenden inspraak krijgen. Er zal dus nog heel wat water naar de zee vloeien vooraleer het project gerealiseerd wordt, maar het staat wel vast dat alle betrokken partijen er vaart willen achter zetten om het zo snel als het kan te verwezenlijken. De site is immers van strategisch belang, zowel voor de stad als voor de regio. Meer informatie leest u in Passe Partout van 1 maart.

Lees meer over