Het is geen aprilvis want de traditionele paardenprocessie in Hakendover gaat op 1 april opnieuw uit

Paardenprocessie Hakendover

Op 1 april, en neen het is geen vis, gaat in de Tiense deelgemeente Hakendover, naar eeuwenoude traditie, de Paardenprocessie door . Het evenement lokt elk jaar, op tweede paasdag, bezoekers uit alle hoeken van het land en zelfs uit het buitenland.

Naar bezoekersaantal is dit de derde grootste processie in België geworden. In 2023 vervoegden vorig jaar 20 tot 25.000 bezoekers de 1500 inwoners van het dorp.

Het vroeger uitsluitend religieuze karakter van het evenement ontwikkelde zich doorheen de jaren tot een volks en cultureel gebeuren en is geïnspireerd op de oorspronkelijke bedevaart.

In 1990, naar aanleiding van 13 eeuwen stichtingslegende van de kerk van Hakendover, werd de processie in een nieuw kleedje gestopt. De oorspronkelijke onderdelen van de processie werden behouden, en aangevuld met Het Levend Retabel waarin de stichtingslegende van de kerk wordt uitgebeeld met meer dan 100 figuranten. 

Het hoogtepunt van de processie is de spectaculaire paardengalop waarbij duizenden bedevaarders en honderden ruiters te paard de Tiense Berg optrekken. Daar galopperen de paarden en pony’s drie toeren rond de bedevaarders.

Meer informatie vind je op de website.

Paardenprocessie_1
Ook dit jaar wordt er veel volk verwacht voor de processie
Bisschop in Paardenprocessie
Een traditie die al heel bestaat in Hakendover