Sabotage bij frituur in Kortenaken: "Ik heb er de buik van vol"

Zorghoeve

Marc Dekeyser, die ook dierenasiel De Zorghoeve in Kortenaken uitbaat, schrok zich een aap toen hij donderdagochtend om 7 uur aan zijn frituur The Cave in Kortenaken aankwam. Op de garage hing een document van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen waarop te lezen stond dat de zaak gesloten was voor de veiligheid van iedereen na een inspectie. “Daar is compleet niets van aan en bij het Agentschap kreeg ik te horen dat ze dit nog nooit hadden meegemaakt”, vertelt Dekeyser.

Het was eerder toevallig dat de uitbater het document vond want momenteel is de frituuruitbater met verlof en is de zaak gesloten. “Wanneer ik het document onder ogen kreeg, wist ik niet wat ik zag, je staat echt even perplex. Ik heb het meermaals gelezen en kon het niet geloven. Ik had daarna wel snel door dat er iets niet klopte. Aangezien ik het Agentschap pas om 8.30 uur kon bereiken, had ik even tijd om zelf al een en ander uit te pluizen en ik kon al snel besluiten dat we nooit controle kregen. Toen ik iemand van het Agentschap aan de lijn kreeg, viel die ook compleet uit de lucht. Hij vertelde mij dat hij dit nog nooit had meegemaakt. Wanneer je een inspectie krijgt, ontvang je achteraf ook een rapport en indien er punten zijn die beter moeten, krijg je sowieso ook enige tijd om hieraan te verhelpen, daarna volgt er een 2de controle. In het ergste geval kan je zaak dan gesloten worden maar ik kreeg geen eerste controle, geen tweede en geen rapport. Dit is je reinste waanzin. Ik heb dan ook een proces verbaal laten opstellen bij de politie.”

Lees verder onder de foto. 

The Cave
Het document dat Marc op zijn frituur vond

Laatste weken bleven klanten al weg

De frituur bestaat al 27 jaar en Marc nam de zaak over in april 2021. “We zochten naar mogelijkheden om extra inkomsten te genereren om ons dierenasiel te bekostigen en dit leek ons wel een goed idee.”

Aanvankelijk gingen de zaken goed en kreeg Marc veel klanten over de vloer. “Tijdens de tweede lockdown werd het wat minder maar daar slaagden we ons doorheen. Een derde crisis kwam er door de oorlog in Oekraïne, grondstoffen werden duurder, ook dat konden we aan. De laatste weken merkte ik dat klanten wegbleven, al kon ik het niet plaatsen en snapte ik niet waarom. Eigenlijk is het al een paar manen bezig dat we merken dat iemand ons niet gunstig gezind is en ons wil boycotten, naar het waarom heb ik evenzeer het raden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er mijn buik van vol heb, dit is pure pesterij. Blijkbaar is er iemand die ons het licht in de ogen niet gunt, ik kan dat alleen maar betreuren en zou dit zelf nooit doen.”

Wie de dader is, blijft voorlopig de vraag, al heeft de uitbater wel een vermoeden. “Ik vat dit heel persoonlijk op maar sta altijd open voor een gesprek met de dader, ik wil graag weten waarom die dergelijk iets doet. De politie onderzoekt de zaak en hopelijk zijn er ergens camerabeelden die nog opduiken.”

Volgens Marc stapte ook het Agentschap naar het parket en dienden ze klacht in wegens valsheid in geschriften.

Lees meer over