In Kortenaken trouwt record aantal koppels, waaraan dat ligt weet niemand

27 augustus 2022 | 15u08 | Gepost door rik.poulman@te…
huwen

Het is al enige tijd een trend in dit land om terug meer te huwen, maar in Kortenaken zijn ze best met velen. Alleen deze zomer gaven 27 koppels er hun ja-woord en binnenkort kan het ook buiten het gemeentehuis. Wat hangt er in de lucht in de regio waardoor zoveel koppels er huwen? 

“Soms gebeurde het dat er vier huwelijken op één dag waren in onze plattelandsgemeente. Dat is wel uitzonderlijk en ongetwijfeld het gevolg van corona,” meent de burgemeester. “We hebben de huwelijksplechtigheid sinds het begin van het jaar ook in een nieuw jasje gestoken. Zo staan er in de raadzaal boeketten met droogbloemen, volgens het seizoen, en worden de namen van het huwelijkspaar getoond op het grote scherm.”

Lees verder onder de foto
Huwelijk2

Als het koppel jonge kinderen heeft, worden ook zij betrokken in de plechtigheid en kunnen zij een kinderakte tekenen om ‘officieel’ toelating te geven dat hun (plus)ouders trouwen. Daarnaast biedt de gemeente, net zoals voordien ook al het geval was, een receptie aan voor alle aanwezigen en krijgt het koppel een cadeau.  

Mollu: “Dit najaar staan er nog enkele huwelijken op de planning en vanaf volgend jaar wordt het ook mogelijk om buiten het gemeentehuis te trouwen. Van zodra het Vruenpark in deelgemeente Waanrode klaar is, kunnen koppels ook daar huwen indien ze dit wensen.”

Hoe dat zal geregeld worden, wordt nog bekeken. Daarnaast is het ook mogelijk om op atypische dagen of momenten te trouwen, maar daar werd nog niet naar gevraagd.

Lees verder onder de foto
huwelijk 3

Vrijwilligers gezocht

De gemeente is op zoek naar extra vrijwilligers om te assisteren bij de organisatie van burgerlijke huwelijken: het ontvangen van gasten, het verzorgen van de receptie en de opruim achteraf. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met de dienst burgerzaken.

Lees meer over