Oud wielerlegende Georges Claes wordt ereburger van Boutersem, hij won 2 keer Parijs-Roubaix

Georges Caels

De gemeente Boutersem bracht op de vooravond van de 120ste editie van Parijs-Roubaix, hulde aan Georges Claes uit deelgemeente Kerkom die de hel van het noorden won in 1946 en 1947 en in 1948 derde eindigde, dat zijn evenveel podiumplaatsen als Eddy Merckx en Rik Van Looy. Claes wordt nu postuum ereburger van de gemeente. “Toen hij naar Parijs vertrok, bakte zijn mama nog een kilo rosbief die ze in sneetjes sneed en tussen zijn boterhammen legde, in die tijd was er geen rantsoenering voorzien voor de renners”, vertelt de zoon van Georges (76) die dezelfde naam kreeg als zijn papa.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

“Het is de eerste keer dat we als gemeente een ereburger huldigen. Het idee ontstond vier jaar geleden. Eerder werden oud schepenen en – burgemeesters ook al op die manier erkend en het was de toenmalige S.PA die met het idee kwam om ook een ereburgerschap in te voeren. Burgers mochten voorstellen doen en een comité zou dan beslissen wie de eer te beurt zou vallen, unaniem kozen ze voor Claes”, vertelt burgemeester Chris Vervliet (Cd&v).

Lees verder onder de foto. 

Claes
Net na de oorlog won Georges twee keer Parijs-Roubaix

"Tijden waren anders"

Op de plechtigheid waren ook zijn dochter Gilberte en zijn zoon Georges aanwezig. “Toen mijn vader koerste waren de tijden helemaal anders. Een platte band of een ander defect moest je toen zelf oplossen. Toen hij een eerste keer deelnam aan Parijs-Roubaix was hij nog maar enkele maanden terug van Ierland, hij was eerder opgeroepen door het leger om zich klaar te maken voor een operatie in Japan, de wereldoorlog was toen nog aan de gang. Uiteindelijk is hij niet naar Japan moeten vertrekken omdat er, na het droppen van 2 kernbommen, een einde kwam aan de oorlog. In die tijd moest je als renner alles zelf doen. Hij vertrok naar Parijs op eigen houtje met de trein. Van Leuven naar Brussel en dan naar Parijs. Daar moest hij zelf een hotel zoeken en zich dan inschrijven. Na de koers moest hij ook zelf zien thuis te geraken. Vandaag de dag zijn renners koningen, toen was dat wel even anders”, vertelt zijn zoon die zelf ook professioneel koerste.

Lees verder onder de tekst. 

Claes
Net na zijn overwinning toonde hij geen tekenen van vermoeidheid, zo stond toen te lezen in de pers.

Ook oud VRT sportcommentator Michel Wuyts steekt waardering niet onder stoelen of banken 

Claes won dus twee keer Parijs-Roubaix en hij werd er ook een keertje derde. Hij finishte ook twee keer als tweede in de Waalse Pijl en won in totaal een vijftigtal profkoersen, tenminste volgens Wikipedia. Anderzijds, zo vertelt zijn zoon, kende hij ook veel tegenslagen. “Zo ging hij aan kop in Parijs-Source en werd hij door een tegenstander aan de trui getrokken. In 1942 zat hij op kop in de Ronde Van Vlaanderen maar toen reed hij lek.”

Hoe dan ook was twee keer Parijs-Roubaix winnen een straffe prestatie, daar waren alle aanwezigen het over eens, zo ook oud VRT-sportcommentator Michel Wuyts die meermaals aan de toog zat van café, hoe kan het ook anders, Parijs-Roubaix dat Georges uitbaatte in Kerkom. “Ik heb nooit een diepgaand gesprek met hem durven voeren. Ik zat eerder naar hem bewonderend te kijken, vertelde Wuyts op de viering en hij weet nog wel meer over de voormalige winnaar. “Toen hij in 1947 deelnam at hij weinig. Hij vertelde toen aan de pers dat 300 gram klontjessuiker en 7 bananen voldoende waren geweest om te winnen.”

Michel Wuyts
Ook Michel Wuyts had alleen maar lofwoorden

Eigen kasseienroute aanleggen

Ook schepen van Sport Maarten Devroye (N-VA) en schepen van Cultuur Guy Vanbelle (Cd&v) prijsden op de viering het talent van Claes die in 1994 overleed op 74-jarige leeftijd. “We zijn bezig met een recreatieve kasseienroute te maken op ieders maat, dat wil zeggen korte- en lange trajecten. In de gemeente hebben we 5,56 km kasseien liggen, sommigen werden heraangelegd en aan anderen hebben we niets gedaan. We hopen de route te kunnen openen eind 2023, begin 2024.”

Georges werd nu dus postuum ereburger van Boutersem. Zijn zoon en dochter kregen van de gemeente een aantal cadeaus waaronder de reconstructie van zijn naamplaatje dat in 1947 aan zijn douche in Roubaix werd gestolen. “Ik ben heel fier dat mijn papa nu geëerd wordt door de gemeente. Het doet me veel plezier dat na al die jaren mensen hem nog kennen”, besluit zijn zoon.

Lees meer over Parijs-Roubaix via deze link want chocolatier en nonkel van Jasper Stuyven, Ivan, trok met anderen naar de hel van het noorden om hem aan te moedigen.

Familie Georges Claes
De dochter (links op de foto) en de zoon (rechts), samen met hun respectievelijke partners, waren best trots

Lees meer over