Herdenking Slag bij Boutersem uit 1831

9 augustus 2021 | 10u57 | Gepost door christian.henn…
Schilderij door Nicolaas Pieneman
Op donderdag 12 augustus is er de herdenking ‘190 jaar Slag bij Boutersem.’ Op 11 en 12 augustus 1831 stonden in Boutersem het Belgische leger , aangevoerd door koning Leopold I, en het Nederlandse leger, aangevoerd door de latere koning Willem II, tegenover elkaar.

Deze herdenking vindt plaats onder meer in aanwezigheid van de plaatsvervangend Nederlandse ambassadeur en het Belgische 12 de Linie.

Er zullen herdenkingsmomenten plaats vinden op drie verschillende locaties, nl aan de parking van ANB langs de Leuvensesteenweg, op het dorpsplein van Boutersem en aan het 12de Liniehof in Boutersem.   Op ieder van deze plaatsen vindt een kleine ceremonie plaats.  Op ieder van de sites zullen het Wilhelmus en de Brabançonne afgespeeld worden.

De eerste herdenking vindt plaats aan de parking van  Agentschap Natuur en Bos langs de Finse piste aan de Leuvensesteenweg in Boutersem, om 17 uur.  Daarna volgen het dorpsplein Boutersem  en het 12de Liniehof.  Om parkeerproblemen en een stoet van auto's te vermijden wordt een bus ingelegd. 

De afbeelding is een schilderij van Nicolaas Pieneman een Nederlands schilder en lithograaf, gestorven in Amsterdam in 1860. Hij was specialist in het schilderen van historische gebeurtenissen.

Lees meer over