Fotograaf Eddy Verloes uit Boutersem breekt met ‘Buiten zinnen/Losing Our Minds’ alle records

7 mei 2021 | 14u16 | Gepost door christian.henn…
Eddy Verloes ging exemplaren afhalen in het poëziecentrum
Met enige fierheid kondigen fotograaf Eddy Verloes, Nederlands schrijver-dichter Benno Barnard en de band The river curls around the town de geboorte aan van hun project Buiten zinnen/Losing Our Minds. Een uitzonderlijk hoog aantal exemplaren van het foto- en gedichtenboek + cd werd gisteren door Eddy Verloes bij Poëziecentrum Gent afgehaald. “Het resultaat mag gezien, gelezen en beluisterd worden. En het is altijd fijn om naast o.a. Stefan Hertmans en Roger Raveel in de vitrine te liggen”, aldus de fotograaf Eddy Verloes.

“Normaal is het gemiddelde aantal boeken van een eerste oplage van een gedichtenbundel rond de 300”, zegt Eddy, “ maar mede dankzij de steun van een 15-tal sponsors zijn we erin geslaagd de eerste oplage op 2000 exemplaren te brengen, hetgeen bijzonder veel is. Uiteraard zijn we allemaal fier dat we aan dit unieke project hebben kunnen samenwerken om dan te mogen vaststellen dat het eindresultaat er mag zijn. Het was inderdaad een huzarenstukje voor alle partijen om de violen op elkaar af te stemmen “.

Op een Belgisch strand

Het waanzinnige verhaal begon uiteindelijk iets meer dan een jaar geleden tijdens het begin van de coronacrisis toen fotograaf Eddy Verloes bij stormachtig weer een groep uitgelaten chassidische Joden op een Belgisch strand toevallig tegen het lijf liep en er foto’s van maakte die over de hele wereld zouden reizen en hem naam en faam zouden bezorgen. “Het aantal awards is inderdaad niet meer bij te houden”, zegt Eddy, die ook enkele maanden geleden nog ‘Travel Photographer of the Year 2020’ (People of the World) werd met precies een foto van zijn reeks Losing Our Minds. Door die internationale doorbraak als fotograaf werd hij al snel opgemerkt en niet in het minst door de Joodse gemeenschap die zeer onder de indruk was van de respectvolle manier waarop hij de chassidische Joden portretteerde. Al snel werd Eddy in contact gebracht met de bekende Nederlandse schrijver-dichter Benno Barnard die momenteel in Engeland woont, maar die danig onder de indruk geraakte van de foto’s van Eddy Verloes. Hij schreef een tiental Nederlandse gedichten bij de foto’s waar dan enige tijd later ook nog tien Engelse gedichten uit resulteerden.

“Niemand had dit beter gekund dan Benno Barnard. Niet alleen omdat hij een ongelooflijke liefhebber van de Joodse cultuur is, maar ook omdat hij voor mij één van de groten is van de Nederlandse literatuur. Het toeval wou dat net op dat ogenblik muzikant Bart Bekker van The river curls around the town me contacteerde voor een foto voor hun nieuwe cd. Ik sprak Bart dat ik zelf ook bezig was met een project met Benno Barnard waarop hij voorstelde om de Engelse gedichten op muziek te zetten. Na een proef van drie songs zagen Benno en ikzelf de bijzondere meerwaarde in van deze songs voor het geheel. We waren beiden in de wolken van het resultaat en de band kreeg meteen het fiat om alle Engelse gedichten op muziek te zetten met een verbluffend resultaat als gevolg. Het project kwam al snel aan de oren van het Antwerps boekingskantoor Rumoer die er wel degelijk brood in zag om met dit project op tournee te gaan”, aldus Eddy.

Op tournee in culturele centra

Vanaf januari 2022 zal het project dan ook in culturele centra te zien en te beluisteren zijn. Benno Barnard en Eddy Verloes vertellen en dragen voor. The river curls around the town zorgt voor de muziek. Dichter-schrijver en voormalig VRT-journalist Geert van Istendael leidt de avond in goede banen. Verwacht een boeiende en veelzijdige kijk op de Joodse cultuur en betoverende composities.

Het foto- en gedichtenboek + cd is te verkrijgen bij de verschillende partners: bij het Poëziecentrum, bij The river curls around the town en bij Eddy Verloes via eddy@verloes.com . Het foto- en gedichtenboek + cd kost 22,50 euro en zal  op verschillende events te zien en te verkrijgen zijn. Zo is Eddy Verloes gastfotograaf op het Internationaal Fotofestival Pelt dat loopt van 6 juni tot eind september 2021.

De officiële boek- en cdvoorstelling zal plaats vinden in het Maagdenhuismuseum, Lange Gasthuisstraat 33 te Antwerpen op zondag 27 juni om 14 uur (enkel op uitnodiging) waar ook de expo loopt van 28 juni tot 15 augustus .

Lees meer over