Eddy Verloes, Photographer of the Year 2022 in Beverly Hills

27 november 2022 | 13u51 | Gepost door christian.henn…
Jef Neve en Eddy Verloes met een foto van de doorbraak

Zopas werd de Photographer of The Year 2022 Amateur en Professioneel bekendgemaakt tijdens de 17de editie van de prestigieuze Black & White Spider Awards 2022 in Beverly Hills (VS). Met zijn bijna surrealistische foto ‘Apocalypse Now’ kaapte Eddy Verloes uit Boutersem  zijn zoveelste grote internationale prijs weg.

“Sommigen dachten dat mijn project “Buiten zinnen/Losing Our Minds” over chassidische Joden in de storm aan de Belgische kust net bij het begin van de coronacrisis in het voorjaar 2020 niet zou overtroffen kunnen worden”, zegt Eddy.  Maar niets blijkt minder waar, want sinds een tweetal jaar voegt de inmiddels internationaal doorgebroken fotograaf uit Boutersem de ene grote prijs na de andere aan zijn portfolio toe.

Verloes, die eigenlijk pas een achttal jaar met fotografie bezig is, is uiteraard zeer opgezet met al deze nationale en vooral internationale waardering, maar is de eerste om deze prijzen direct te relativeren. “De fotografiewereld is een raar beestje", lacht hij. "Het is pas de laatste twee jaar dat de buitenwereld mijn foto’s wat beter heeft leren kennen, alsof ik daarvoor geen fotograaf was”.  Met zijn foto’s over de chassidische joden is natuurlijk zijn grote doorbraak gekomen. Nu heeft hij o.a. de Travel Photographer of the Year Award 2020 (People of the World) en Pangea Prize Winner Sienna Creative Photo Award 2021 op zijn palmares.

Lees verder onder de foto

Eddy Verloes Apocalypse Now
De bekroonde foto van Eddy Verloes: Apocalypse Now

Met Jef Neve in Tienen

En laat het nu net de foto’s van de chassidische joden zijn die ongeveer een jaar geleden een enorme indruk maakten op de wereldbekende Belgische pianist-componist Jef Neve. Na een optreden van Jef in Herent toonde Eddy Verloes hem zijn foto’s. ‘Dit is pure schoonheid’, was het antwoord van Jef. En daar is dan ook de kiem gelegd voor een nieuw project “Aardelingen”

In dit project worden 31 foto’s van Eddy Verloes over kwetsbaarheid, verbondenheid, melancholie en hoop getoond, waarbij dichter Geert Jan Beeckman 31 prachtige gedichten heeft geschreven en Jef Neve een totaal nieuwe compositie heeft geschreven. De wereldpremière van Aardelingen zal plaatsvinden in de Manège  te Tienen op 17 december.  “Het wordt een totaalevent, waarbij vijf kunstvormen tegelijk met elkaar in dialoog zullen gaan: fotografie, poëzie, muziek, video en schilderkunst”, zegt Eddy Verloes. Gastvrouw is Maud Vanhauwaert, de bekende ex-stadsdichter van Antwerpen. Het wordt een eenmalig event waarbij ook het resultaat van enkele werkjes van patiënten van de Alexianen Zorggroep Tienen (AZT) zullen getoond worden die rond dezelfde thema’s hun fantasie de vrije loop hebben gelaten.

Voor het event met Jef Neve op 17 december om 20.15 uur zijn er al meer dan 500 tickets de deur uit, maar er zijn nog wat tickets aan 25 euro te koop via www.ticketshagelandklassiek.be

Bij het project hoort ook een prachtig kunstboek met dezelfde titel, nl.“Aardelingen” dat 80 pagina’s telt waaronder 33 foto’s van Eddy Verloes, 31 gedichten van Geert Jan Beeckman en de cd van Jef Neve.  Vanaf 17 december te koop aan 25 euro bij Uitgeverij Snoeck in Gent of  in de boekhandel.

Lees meer over