Tiense Suikerraffinaderij winnaar eerste Voka Ondernemingsprijs 'Gangmaker voor Hageland'

19 januari 2023 | 22u39 | Gepost door rik.poulman@te…
Voka Tienen
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Voka-KvK Vlaams-Brabant in Tienen werd de winnaar van de eerste Voka Ondernemingsprijs 'Gangmaker voor Hageland' bekendgemaakt. Die eer gaat dit jaar naar Tiense Suikerraffinaderij

De Tiense fabriek kreeg de prijs onder meer voor haar inspanningen rond duurzaam waterbeheer, maar ook voor hun inzet in deze regio. “Met Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant zijn we voor onze ‘Gangmakers prijs’ op zoek gegaan naar een bedrijf uit regio Hageland dat uitblonk op vlak van duurzaamheid, verankering in de regio en employer branding”, zegt Kris Claes, nieuw gedelegeerd bestuurder Voka-KvK Vlaams-Brabant. “Een Gangmaker moet voor ons een ambassadeur zijn voor Hageland, wat de Tiense Suikerraffinaderij zeker is. Naast inspanningen rond minder gebruik van water, zet het bedrijf zich ook in voor de medewerkers en voor de regio. Denk maar aan Suikerrock, dat ook dit jaar opnieuw op het Bietenplein plaats zal vinden.”

De Tiense Suikerraffinaderij maakt sinds 1836 kwalitatieve suiker van lokaal geteelde suikerbieten en is echt verankerd in de regio. “Traditie gaat bij ons ook gepaard met duurzame innovatie”, aldus directeur Jan Ingels. “Momenteel bouwen we bijvoorbeeld een diffusietoren die 6.000 ton minder CO² zal uitstoten en minder water zal verbruiken. Ook maatschappelijk lopen er tal van initiatieven, waaronder recent de innovatie om drinkwater uit suikerbieten te produceren. Deze Gangmakerprijs is de bekroning voor het harde werk van onze 600 werknemers en een boost om onze duurzaamheidsinspanningen verder te zetten.”

Lees verder onder de foto
Voka_2

De Tiense Suikerraffinaderij is de laatste in de rij om de regioprijs Gangmaker in ontvangst te mogen nemen. Eerder, op 10 januari viel die eer te beurt aan Scott Sportech Benelux voor regio Leuven, op 12 januari aan Brouwerij Lindemans voor West-Brabant en op 17 januari aan IJsfabriek Strombeek. Op 11 mei wordt de winnaar van de Gangmakersprijs voor Vlaams-Brabant bekend gemaakt. Deze wordt gekozen uit de winnaars van de vier regio’s (Groot-Leuven, Hageland, Noord-Rand en West-Brabant).

Op de laatste van de vier nieuwjaarsrecepties van Voka-KvK Vlaams-Brabant in Manege Tienen kwam een 300-tal ondernemers samen om het glas te heffen op het nieuwe jaar. Na twee jaar corona was dit het uitgelezen moment om opnieuw face to face in contact te komen met andere bedrijfsleiders uit de regio. Nieuw daarbij is wel dat alle lokale Hagelandse afdelingen opgingen in één organisatie. Ook de politieke uitdagingen voor het nieuwe jaar werden besproken.

“Loonbeleid, energievoorziening en fiscaliteit zijn dé uitdagingen voor de politiek in 2023", klinkt het bij Voka-KvK Vlaams-Brabant. "Een indexsprong en structurele aanpassing van het indexmechanisme zijn noodzakelijk en onvermijdelijk om onze concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland te vrijwaren. Bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid van energie blijft ook dit jaar zeer belangrijk voor bedrijven in de regio. Fiscaliteit vervolledigt de top-3 van onze prioriteitenlijst. Deze regering moet een eerste stap zetten in een fiscale hervorming waarbij werken lonender en aantrekkelijker wordt.”