Tien extra werkkrachten en een paar weken meer werk om suikerbietencampagne af te ronden

18 januari 2023 | 10u28 | Gepost door Anoniem (niet gecontroleerd)
Jan Ingels aan de band met bietensnijdsels

De suikerbietencampagne in de Tiense suikerfabriek loopt tegen het einde aan. Normaal zou ze geduurd hebben tot half januari, maar door het vriesweer in december, gevolgd door warmte erna, was er een negatief effect op de verwerking van de suikerbieten. “We namen 10 extra werkkrachten aan, en de campagne duurt een paar weken langer”, aldus Jan Ingels, directeur van de Tiense suikerfabrieken.

“We zijn met deze 186ste bietencampagne in Tienen gestart op donderdag 29 november. Normaal zou de campagne duren tot half januari. Voor de campagne kunnen we steeds rekenen op 180 mensen in de suikerfabriek en een 50-tal bijkomende werknemers voor de campagne. De laatste weken moesten we er nog 10 bij aannemen”, aldus Jan Ingels.

Vertraging

“De campagne verliep stabiel, maar midden december hadden we een aantal dagen sterke vorst, met aansluitend daarop hoge temperaturen. Het effect hiervan was dat de suikerbieten in de eerste week van januari degradeerden, met een negatief effect op de procesverwerking en filtratie van de fabrieken.”

“De fabrieken dienden te vertragen, maar ondertussen heeft iedereen, met vereende krachten, ervoor gezorgd dat we weer op een aanvaardbare capaciteit draaien. Op de velden worden de gedegradeerde bieten aan de buitenzijde van de bietenhopen afgeschraapt en in de fabriek kwam er extra mankracht voor de filtratie en de specifieke technologische opvolging. Dankzij al deze inspanningen zal de campagne toch nog voor het einde van januari afgerond worden, na 120 dagen campagne”, vertelt Jan Ingels.

Lees verder onder de foto

Jan Ingels op het bietenplein
Jan Ingels op het bietenplein

Goede start

De suikerbietencampagne was wat later gestart op 29 september. De uitzaai verliep vlot, maar daarna hadden de teelten last van de droogte. Voor suikerbieten is dat niet zo erg want de wortels kunnen tot 2 meter diep in de grond water halen. In de velden leek het loof ’s ochtends niet overeind te komen, maar dat is niet negatief. Het gewas beschermt zich zo tegen overmatige verdamping”

“De bietenopbrengst is goed, hetgeen aantoont dat we over zeer goede grond beschikken en dat onze planters over de noodzakelijke expertise beschikken. De overvloedige zon was ook positief voor de suikerrijkheid. We hadden een gemiddelde suikerrijkheid van meer dan 18% en een opbrengst van 90 ton per hectare”, besluit Ingels. (CH)

Lees meer over