Kampioenen van de Korte Keten: markt in de Melkerhei

24 februari 2022 | 16u01 | Gepost door redactie
Melkerhei Neerlinter

Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland organiseert op zaterdag 26 februari, van 9 tot 16 uur in de Melkerhei aan de Heidestraat in Neerlinter een Korte Ketenmarkt. Ditmaal is de Melkerhei van Martine en Pieter Arnauts aan de beurt.

Pieter Arnauts stond jaren geleden voor een keuze: werken als manager in een internationaal bedrijf met allerlei voordelen en zekerheden, of instappen in het melkveebedrijf van vader Arnauts met alle onzekerheden die daarbij komen kijken. De keuze van zoon Pieter heeft geleid tot wat vandaag gekend is als een landbouwbedrijf met zuivelverwerking. De melk komt van eigen koeien, die met veel liefde door vader Gerrit worden verzorgd.

Moeder Martine maakte 5 jaar geleden een job-switch: zij liet zich inspireren door haar grootmoeder die zij al van jongs af aan boter zag karnen. Vandaag fabriceert zij een ruime keuze aan kazen zoals diverse soorten harde kazen, verse kruidenkazen en ricotta. “Bijna evenveel kazen als ons aantal kleinkinderen”, aldus Martine. Melk, boter, kazen en andere zuivelproducent worden onder meer aan de foodtruck op de boerderij verkocht en verdeeld via zogenaamde ‘buurderijen’, initiatieven die de voedselkilometers omlaag willen brengen en de boeren een eerlijke prijs willen geven voor hun producten.

Boomgaarden rond Neerlinter

De familieboerderij heeft niet voor schaalvergroting gekozen, maar voor een alternatieve strategie. Ze streven naar een nieuwe verbinding tussen boer en burger. Regionaal Landschap Zuid-Hageland werkt al enkele jaren samen met de Melkerhei rond natuur- en landschapsherstel, en klimaatrobuuste landbouw.  Kristien Justaert, coördinator van het Regionaal Landschap Zuid-Hageland: “In 2020 organiseerden we op het domein van de Melkerhei een ‘feest in de boomgaard’ om een aantal resultaten van onze samenwerking in de kijker te zetten.  De historische fruitboomgaard, waar de koeien rondlopen, telt 130 bomen en maakt deel uit van een historische ‘krans’ van boomgaarden rond Neerlinter. “

In maart volgt er nog een markt plaats op de boerderij ‘Bio bij Bernd’ in Geetbets.

Lees meer over