Brouwerij Haacht in de rode cijfers door dalende bierverkoop

Super 8

Brouwerij Haacht sloot 2023 negatief af. Moedermaatschappij Co.Br.Ha verkondigde recent dit nieuws. Als gevolg van de dalende verkoop in de horeca zal er ook geen dividend uitgekeerd worden.

De brouwer leed in 2023 een nettoverlies van 4,4 miljoen euro. In 2022 was er nog sprake van een winst van 4,8 miljoen euro. Dit komt er als gevolg van een daling van de drankenverkoop met 4,7 procent, met een daling van 4,4 procent voor de eigen bieren. De kosten lagen 15 procent hoger in vergelijking met het jaar voordien. Aan de oorzaak liggen de verhogingen van de grondstofprijzen, de energiekosten en de indexatie van de bedrijfskosten in 2023.

"Tijdens de eerste maanden van 2024 is het bierverbruik in de Belgische horeca verder gedaald", vertelde de brouwer. Ze willen die daling compenseren door meer de focus te leggen op de speciaalbieren en een aantal alcoholvrije bieren.

Het bedrijf verwacht in 2024 betere marges door de lagere grondstoffen- en energieprijzen in combinatie met minder investeringen. De Brouwerij Haacht staat in voor het brouwen van bieren zoals Primus, Tongerlo, Super 8 en Gildenbier.