Aspergeboer Raymond uit Haacht getuigt: "Helft asperges om zeep door overvloedige regen, ook probleem voor suikerbieten"
Aspergeboer Raymond De Coster uit Haacht mag de helft van zijn aspergeplanten wegsmijten als gevolg van de vele regen van de voorbije periode. “Het water trekt niet weg, waardoor de planten verstikt worden”, klinkt het. De zestiger heeft 4.400 planten, waarvan de helft om zeep is.
De aspergeboeren hebben maar in vier van de tien weken kunnen oogsten. Ze zijn later begonnen en ze stoppen jaarlijks rond 20 juni. Slechte oogst of niet. “De oogst zit er net op, we gaan de grond nog bemesten naar volgend jaar toe, tenminste als het water zou wegtrekken”, zo opent Raymond. Hij zit al sinds zijn prille jeugd in de aspergeteelt, toen hij trouwde besloot hij er in 1980 zelf mee te beginnen. Gelukkig leeft hij niet enkel alleen van de asperges, maar ook van de suikerbieten, maïs en graan.
“Vroeger stonden er drie planten per meter, dat zijn er nu vijf à zes. Het voordeel daarvan is dat de planten sneller groeien, langs de andere kant zijn ze ook wel sneller versleten. Met een gemiddelde aspergeplant kan je acht à negen jaar werken, daarna is het over. Ik koop ze aan in Nederland. Dit jaar kenden we veel pech door de vele regen. Het water boven en aan de oppervlakte kon je nog wegkrijgen met een dompelpomp, onder de grond bleef het daar waardoor de wortels verstikt raakten en de helft van mijn planten niets opleverden.”
Daar blijft het niet bij
"Door de regen moet ik nu ook de suikerbieten anderhalve maand later planten, dat brengt ook problemen met zich mee. Ook voor mijn andere teelten is de oververzadigde grond geen ideaal scenario”, besloot De Coster.