Drommelse Schattenjacht leidt kinderen naar de Gempe

Drommelse schattenzoektocht
Het gemeentebestuur van Tielt-Winge organiseert in samenwerking met uitgeverij Clavis een bijzondere schattenzoektocht voor kinderen. Deze zoektocht in de Gempe draait rond het achtste kinderboek van initiatiefneemster Ingrid Vandekerckhove, De Drommelse Drone.

Midden in de tweede lockdown kwam haar achtste kinderboek, De drommelse drone, uit.  Een klassieke boekvoorstelling zat er duidelijk niet in. Maar om inspiratie en creativiteit zit auteur Ingrid Vandekerckhove nooit verlegen. En zo ontstond al vlug een idee om er een bijzondere wandeling bij te organiseren, rond de Gempe, want daar speelt het verhaal zich tenslotte af. En aangezien haar doelpubliek kinderen zijn, werd de wandeling op hun maat gemaakt. Een wandeling waarbij ze rondkijken, opdrachten vervullen en een schat ontdekken. "In deze coronatijd kunnen wel misschien niet veel meer doen dan in de eigen bubbel te gaan wandelen, maar dat betekent niet dat dat saai moet zijn", aldus Ingrid. "Kijk om je heen en laat je fantasie de vrije loop, dan wordt het huis in je straat misschien wel een spookkasteel en beginnen misschien zelfs de bomen verhalen te vertellen." 

Dit laatste is inderdaad zeer goed mogelijk in de Gempe. "Het gehucht bewaart immers een waardevol stukje geschiedenis", vertelt Ingrid. "In de dertiende eeuw richtte een ridder er een klooster op voor zijn acht dochters. Jammer genoeg zijn er nog maar weinig sporen van overgebleven, maar helemaal verdwenen is het zeker niet. Er ligt zelfs ergens een schat verborgen voor de kinderen." 

In samenwerking met uitgeverij Clavis en de gemeente Tielt-Winge werd dan ook een leuke schattenzoektocht op poten gezet die iedereen op een zelfgekozen moment tot 21 februari in de eigen bubbel kan doen. Op voorhand moet wel het bijhorende formulier worden afgedrukt dat je vindt via https://www.clavisbooks.com/wosmedia/2862/de_drommelse_schattenjacht.pdf)

Vertrekpunt is de parking van de Gempemolen. Aan de hand van een QR code luister je naar de eerste instructies en opdrachten. Dan volg je de aanwijzingsbordjes waarop Felix en Lotte - de hoofdpersonages uit het boek - afgebeeld staan. Op het formulier staat ook een wegenkaartje dat Felix heeft getekend, met gefingeerde straatnamen. De kinderen moeten proberen fictie en werkelijkheid samen te brengen om zo hun weg te vinden naar de schat. 

Nog een tip: Trek je laarzen aan, want je moet door het moeras en het heeft veel geregend de laatste tijd.

Lees meer over