Recent opgemerkte helikopter in de Hagelandse lucht was eerbetoon aan overleden soldaat

helikopter

Heel wat mensen in het Hageland vroegen zich maandag af waarom er in het Hageland een helikopter laag over vloog. Sommigen dachten dat het om een politie-actie ging, anderen hadden het over een toestel van het leger. Wij zochten het voor u even uit en de echte rede is eerder ontroerend want het ging om een herdenking aan een overleden piloot.

Op maandag 19 september werd in Rillaar in de voormiddag een plechtigheid gehouden om de bevrijding in 1944 te herdenken en daarbij werd ook ere gebracht aan piloot Jurgen Fraussen met een fly-by met een helikopter.

Frausen was pas 28 toen hij in 1993 in een hinderlaag terechtkwam in Somalië waarbij hij het leven liet.

"Net zoals zijn vader, Tony Fraussen, werd ook Jurgen paracommando. Daarna haalde hij zijn brevet als helikopterpiloot. In 1993 werd hij opgeroepen om mee te helpen met een vredesmissie in Somalië. Tijdens een verkenningsvlucht zagen hij en zijn boordschutter een aantal figuren weglopen bij enkele hutten terwijl ze hun wapens achterlieten. Jurgen zette zijn toestel aan de grond om de wapens op te halen, maar het was hinderlaag. Jurgen werd onmiddellijk neergeschoten, er kon geen hulp meer baten. Zijn boordschutter overleefde de hinderlaag”, vertelt   vrijwilliger bij de Koninklijke Harmonie van Oud-strijders Vic Valgaeren,

Jurgen werd begraven in Rillaar op het erepark voor de oud-strijders. Elke derde maandag van september, tijdens Rillaar kermis, is er een herdenking op de begraafplaats en ook bij het graf van Jurgen.

“Kolonel Vlieger Stafbrevethouder Danny Vandenberk riep de fly-by dire jaar geleden in het leven en sindsdien gebeurt het jaarlijks. Dit jaar was ook de bevelhebber van de vliegbasis van Bevekom, kolonel vlieger SBH David Dupuis, aanwezig en werd de overvlucht gedaan door een NH90.”

De jaarlijkse plechtigheid leeft ook onder de jongeren want dit jaar waren er opnieuw zo’n 50 leerlingen van de basisschool aanwezig. Zij droegen tijdens de plechtigheid gedichten voor. Ook Jurgens vader was aanwezig.

Tekst: Laurien Holsbeeks

Helikopter