Winter is dieventijd: “Sommige inbrekers halen zelfs eten uit de koelkast of gaan nog even naar het toilet"

1ste inspecteur Nancy Depré en haar collega geven tips om het inbrekers moeilijker te maken

Nu het sneller donker wordt, krijgen dieven meer kansen, opvallend is dat heel wat inbraken gebeuren tussen 17 en 21 uur. Inspecteur Joke Celen en 1ste inspecteur Nancy Depré van de politiezone Hageland geven tips om je woning beter te beveiligen en het dieven moeilijker te maken. “Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat dieven elders makkelijker aan de slag kunnen maar als ze echt bij jou binnen willen zijn, dan geraken ze hoe dan ook binnen.”

Joke en Nancy zijn twee DPA’s, dat staat voor Diefstal Preventie Adviseur, en gaan bij mensen langs om te kijken hoe ze hun woning beter kunnen beveiligen. “Vaak vragen ze ons pas na een inbraak terwijl je daar beter niet op wacht”, steekt Nancy van wal.

De twee hanteren het zogenaamde OBER principe dat wil zeggen dat je organisatorische maatregelen moet nemen maar ook bouwkundige en elektronische en je kostbare spullen beter registreert.

Met een wc-rol open je een raam als het op kip staat

“Organisatorisch kan je al heel wat doen. Leg bijvoorbeeld geen sleutel onder de mat en hang een sleutelkast niet aan de voordeur maar eerder ergens wat verborgen, laat geen ladders rondslingeren of ander materiaal dat dieven goed kunnen gebruiken en zorg voor een deftig slot op het tuinhuis. Laat de brievenbus niet uitpuilen wanneer je met vakantie gaat, laat de rollen niet constant naar beneden en zet je ramen niet op kipstand als je niet thuis bent. Dieven kunnen bij veel ramen dan met een simpele wc-rol het raam openen. Vensters waar je aan kan via een plat dak zijn zeer gegeerd. Beveilig die dus zeker goed. Let ook op met hetgeen je post op sociale media want inbrekers lezen mee”, legt Joke uit.

Het lijken allemaal evidente tips maar, geef toe, je vergeet het wellicht ook weleens en dan hebben de inspecteurs nog enkele andere tips. “Leg waardevolle spullen niet in de badkamer of de slaapkamer want daar kijken dieven het eerst. Stop ze bijvoorbeeld eerder in een snoepdoos in de keuken of in kousen. Weet ook dat dieven vooral uit zijn op dure parfums, merkkledij, geld en juwelen. Dat zijn spullen die ze makkelijk kunnen meenemen. Zet ook geen hoge hagen want dat neemt het zicht weg. Schrikverlichting met sensoren zijn ook een goed afschrikmiddel. Recent gebruikten inbrekers kasseien die rond het huis lagen om het raam in te gooien, dat laat je dus beter ook niet rondslingeren. Dieven gaan almaar drastischer te werk.”

Met een plastieken kaart is de deur zo open als die niet op slot is

Ook bouwkundig kan je een aantal maatregelen nemen maar die zijn niet gratis. Zo kan je beter ramen hebben van degelijk materiaal, heb je beter gekeurde meerpuntsloten, liefst met zes punten.

“Doe je deur op slot want bij sommige deuren kan je met een harde plastieken kaart de deur makkelijk openen. De cilinder van het slot mag ook niet uitsteken want dat breek je zo af en dan ben je ook snel binnen. Nog beter is een veiligheidscilinder waardoor ze die niet kunnen uitboren. Zorg er bovendien voor dat de vijzen aan de binnenkant zitten. Vraag je ook eens af of elk raam wel open moet kunnen, sommige ramen doe je misschien nooit open, dan kan je daar beter een vast raam hebben”, vertelt Nancy.

Elektronisch kan je dan weer denken aan een alarm en een camera op de deurbel is ook een goede investering. “Inbrekers komen vaak eerst aanbellen om te kijken of je al dan niet thuis bent, dat doen ze herkenbaar en dan helpt een camera bij het identificeren van de daders. Het registreren van waardevolle spullen kan ook handig zijn. Maak er foto’s van, noteer de serienummers en gooi je facturen niet weg. Wanneer we een inbreker kunnen vatten en we nog meer spullen vinden tijdens een huiszoeking is het handig om die serienummers te kennen want dan kunnen we ze meteen linken aan de inbraak bij jou thuis.”

Lees verder onder de foto. 

Cilinder
De cilinder van je slot steekt beter niet uit want dat helpt dieven.
Extra slot
Een extra slot op je ramen plaatsen is geen slecht idee en wanneer je het raam nooit opent kan je er beter een vast raam van maken.

Inbrekers leren ook bij

Veiligheidsmaatregelen nemen mag dan wel goed zijn maar overdrijven is evenmin een goed idee. “Je huis mag geen bunker worden. Een stok tussen schuiframen steken en je garagepoort blokkeren, is goed maar alle binnendeuren sluiten, is geen goed idee. Wanneer je teveel beveiligt, riskeer je zelf niet buiten te geraken bij een brand. Probeer eens in het donker buiten te geraken, dan weet je of het lukt wanneer het moet”, gaat Nancy verder.

Goed om weten, is dat de meeste inbrekers een confrontatie liever uit de weg gaan en altijd een vluchtweg voorzien. Wanneer ze wegvluchten kan je ze beter laten gaan.

Minder goed nieuws is dat inbrekers ook bijleren en het almaar moeilijker wordt om daders op te pakken. “We vinden nog weinig vingerafdrukken. De meeste inbrekers weten dat ze handschoenen moeten dragen. Vaak zijn ze ook gemaskerd of dragen ze tegenwoordig een mondmasker”, besluiten de inspecteurs.

Lees meer over