Vanaf morgen moeten tabaksautomaten verdwenen zijn in cafés en andere horeca

Karim Benjelloun van Café Plaza aan een sigarettenautomaat in zijn café.

De klassieke sigarettenautomaten in cafés en andere horecazaken moeten volledig verdwijnen, dat wordt van bovenaf opgelegd in de eeuwige strijd tegen tabak. Dit nadat de voorbije jaren ook al de regels op tabaksreclame werden verstrengd. Uiteraard worden tabak en sigaretten duurder en gaan die opbrengsten eveneens naar de staat.

Het nieuw verbod maakt deel uit van het tabaksplan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Door dit allemaal te verbieden, moeten tabaksproducten minder vlot beschikbaar worden en wordt het ook eenvoudiger om het verbod om tabak aan minderjarigen te verkopen te handhaven. De alomgekende age coins zouden te makkelijk te verkrijgen zijn voor minderjarigen.

In 2023 werden door de FOD Volksgezondheid 267 controles uitgevoerd bij tabaksautomaten. Bij veertien procent van de controles werden inbreuken vastgesteld. De controles na dit weekend zullen er vooral op toezien dat de sigarettenautomaten niet meer functioneel zijn.

In supermarkten blijven de automaten wel aanwezig, ze bevinden zich bijna volledig uit het zicht en bovendien moeten de kopers een leeftijdscontrole aan de kassa ondergaan. Voor horecazaken is het los van automaten niet verboden om losse pakjes sigaretten te verkopen achter de toog.

Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Lees meer over