Tractoren met buitenluidsprekers moeten 51,17 euro plus btw per stoet betalen aan Sabam

Sabam, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers, laat weten dat voertuigen die in een stoet muziek spelen via een buitenluidspreker, een vergoeding van meer dan 50 euro verschuldigd zijn.

"Als u van plan bent een evenement te organiseren en daarbij muziek wilt gebruiken, is het belangrijk om daarvoor een licentie aan te vragen bij Unisono. Unisono is het platform opgericht door PlayRight, Sabam en SIMIM. Deze organisaties kregen mandaat om namens respectievelijk de auteurs, muzikanten en producenten een vergoeding te innen voor hun muziekrechten", zegt men bij Unisono.

"Voor elk soort gebruik wordt een vergoeding vastgelegd of wettelijk bepaald. Voor tractorstoeten wordt er een vergoeding gevraagd voor elk deelnemend voertuig dat muziek speelt voor het publiek. De vergoeding is vastgesteld op € 51,17 exclusief btw per voertuig. Met dit bedrag worden zowel de rechten  van de auteurs/componisten, de muzikanten en de producenten van de muziek vergoed voor hun werk."
 
"Om alles soepel te laten verlopen, vragen we aan de organisator van het evenement om tijdig (uiterlijk 5 dagen vóór het evenement) een licentie aan te vragen voor het spelen van muziek. Het is handig om te weten dat één aanvraag, waarbij u alle deelnemende voertuigen vermeldt die muziek zullen spelen, voldoende is. Op die manier zorgen we ervoor dat alles geregeld is. Als we tegen de datum van het evenement geen licentieaanvraag hebben ontvangen, of als er twijfel bestaat over de juistheid van een aangifte, kan het zijn dat we overgaan tot een controle. Wie wordt b
etrapt, betaalt bovenop de 501,17 euro plus btw ook nog eens 15 procent boete. Het is onze plicht tegenover muzikanten om die vergoeding te vragen en er op te controleren."

De landbouwers vragen zich af of ze nog voldoende deelnemers voor de tractortochten zullen vinden, als die bijna 60 euro per tocht moeten betalen om een kerstdeuntje te mogen spelen en zo voor sfeer te zorgen.

Lees meer over