Thuis-actrice Katrien De Ruysscher zweert alcohol af met de hulp van ervaringsdeskundige Kobe: "Beste beslissing ooit"

Katrien-Kobe

Nu we met zijn allen begonnen zijn aan een Tournée Minérale, zeg maar een maand zonder alcohol, wil ook actrice Katrien De Ruysscher (44), bekend van haar rol in de VRT soap Thuis, getuigen over haar verhaal. Ook zij komt niet meer aan een glas alcohol, niet voor een maand maar hopelijk voor altijd. Het ging haar vooral om een verandering in haar gewoontes door te voeren. Haar laatste glas dronk ze op 17 juni 2022, mede dankzij de hulp van ervaringsdeskundige Kobe Lecompte uit Landen “Het is de beste beslissing die ik ooit nam, onze maatschappij vindt het drinken van alcohol veel te normaal”

Voor alle duidelijkheid, Katrien was geen probleemdrinker maar ze hield wel van een goed glas. “Elk feestje vraagt om alcohol, zo gaat dat in onze maatschappij.  Ook in de media zijn er veel gelegenheden waar alcohol om de hoek loert. Uiteindelijk drink je bijna dagelijks alcohol en sta je weleens ’s ochtends op met een kater, dat wilde ik niet meer. Het had een vaste plek in mijn leven en was bijna een must, alsof nieuwjaar vieren niet zonder champagne kan. Ik werd ook opgevoed in een periode waarin alcohol de meest normale zaak ter wereld was, als de bomma op bezoek kwam, kreeg ze een porto. Twee jaar terug ben ik gestopt met het drinken van alcohol gedurende een drietal maanden, dat was toen ook op eigen initiatief en fysiek deed dat toen al deugd. Ook al vond ik het toen best moeilijk en had ik het gevoel dat ik veel miste, mijn omgeving gaf me ook signalen in die richting, genre van ‘allez drink toch eentje mee want dat is nu toch spijtig.’ Uiteindelijk ben ik toch weer een glas beginnen drinken maar het bleef sluimeren en ik wilde het anders aanpakken.”

Nadat Katrien op de podcast Alcohol Alarm over het boek Kiezen voor een nuchter leven, geschreven door ervaringsdeskundige Kobe Lecompte uit Landen hoorde die destijds zelf zwaar aan de fles had gehangen, vond ze de tijd rijp om Kobe te contacteren en volledig te stoppen met het drinken van alcohol. “Het was voor mij echt een klik in mijn hoofd en ik dacht, ik drink niets meer.”

Lees verder onder de foto. 

Katrien
Katrien las het boek van Kobe in één ruk uit

Er is een leven naast alcohol

Het contact met Kobe bracht haar tot andere inzichten. “Je moet alcohol niet missen maar kijken naar hetgeen je in de plaats krijgt, dat leerde ik van Kobe. Ik stopte met het drinken van alcohol op 17 juni, op 12 juni zaten we nog voor mijn verjaardag in Spanje, dat was best een lastig moment om ermee te beginnen”, vertelt Katrien die vooral moeite heeft met de manier waarop onze maatschappij naar alcohol kijkt.

“Alcohol lijkt normaal, ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien met dat beeld, een glas alcohol ter compensatie van lange en stressvolle dagen is niet oké. Er moet echt een mentaliteitsverandering komen. Ik heb een zoon van 14 en die kijkt helemaal anders naar de consumptie van alcohol. Ik hoop dat de nieuwe generatie anders naar alcohol zal kijken. Eigenlijk wil ik de generatie zijn die het taboe verbreekt. Geloof me vrij, het brengt rust, meer energie en een beter zelfbeeld”, zegt Katrien die zich ook stoort aan de stempel die we weleens durven te kleven op alcoholisten.

Niet neerkijken op mensen met een alcoholprobleem

“We durven al eens neerkijken op mensen met een alcoholprobleem, dat is niet oké. Zij krijgen dan een stigma opgekleefd, terwijl alcoholisme eigenlijk een ziekte is. Het is en blijft een drug, ik hoop met mijn getuigenis ervoor te zorgen dat mensen positiever staan tegenover het probleem. Ook het feit dat almaar meer bv’s ervoor uitkomen draagt bij tot de oplossing, het taboe kan je zo misschien makkelijker doorbreken. Het feit dat je ook de oudere generaties kan bereiken is een goede zaak. Voor hen is het maar al te normaal om dagelijks te drinken maar dat is het eigenlijk niet.”

Lees verder onder de foto.

Kobe
Kobe Lecompte hielp Katrien op weg naar een leven zonder alchol

Probleem niet voor je uitschuiven

Ook ervaringsdeskundige Kobe Lecompte is zich van het probleem bewust. “Ik begon de dag met een halve fles whisky, door de dag wat Tripples om ’s avonds voor het slapen gaan de halve fles whisky van ’s ochtends te ledigen. Ik weet waarover ik praat. Zelf stopte ik met drinken op 16 juni 2014, toevallig dus ook in juni, een dag voor Katrien. Initiatieven als Tournée Minérale zijn zeker geen slechte zaak. Het is een maand waar men elk voor zich eens een balans kan opmaken, je eigen verbruik onder de loep nemen, maar er is ook een keerzijde. “Een maand niet meer drinken zorgt voor felle schommelingen op vlak van het alcoholverbruik. Je drinkt een maand niet meer, waardoor je lichaam nadien meer zal vragen als voordien. Dus elke Tournée Minérale zorgt ervoor dat het verbruik jaarlijks zal toenemen. Alcohol is zodanig sluw dat je het zelfs niet zal opgemerkt hebben. Is dat dan een goed idee? Ik denk dat je beter alcohol volledig afzweert.”

Beter kijken naar positieve effecten

Volgens hem blijven heel wat mensen het probleem voor zich uitschoven en denken ze geen probleem te hebben, maar dat wil niet zeggen dat Kobe iemand wil dwingen om een nuchter leven aan te gaan. Zij die het wel willen doen, reikt hij handige tools aan zoals een lijstje maken van hetgeen je wint door de alcohol links te laten liggen. “Het is veel beter om het positieve te benadrukken. Vandaag de dag staan we meer stil bij de problematiek, meer dokters komen ook met alarmerende cijfers maar daar geloof ik niet echt in, in de boodschap erachter des te meer want we moeten ons bewust zijn van de gevaren van alcohol. Het is in elk geval goed dat mensen meer nadenken over hun alcoholverbruik. We willen mensen helpen à la carte, iedereen heeft andere behoeftes. Ik vrees dat een dokter of psycholoog niet helpt wanneer je naar hen stapt met een alcoholprobleem. Ik ging zelf ten rade bij een psycholoog, ik was vijf jaar in behandeling in Kortenberg, en dat hielp niet. In ons land zijn er maar enkelen die echt kunnen helpen. Als ervaringsdeskundige, en dit is echt geen reclame, weet je waarover je spreekt. Als je weet dat 27% van de verslaafden nuchter blijft wanneer ze te rade gaan bij een dokter of zo en dat bij ervaringsdeskundigen 95% is, zegt dat toch veel. Wij weten waarover we praten, we weten wat een godsgeschenk het is om nuchter te leven.”

Het boek van Kobe is te koop in de boekhandel en op de webshop van KobeLand. 

Het verhaal van Kobe lees je via deze link.