Restauratie Kasteel van Horst officieel gestart

28 november 2023 | 14u03 | Gepost door redactie
Horst
Het startschot van de grootschalige restauratie van het Kasteel van Horst in Holsbeek is dinsdag officieel gegeven. Het Kasteel wordt op ondergrondse palen gezet, om te vermijden dat het zou instorten in het water. Vooral de ronde toren van het Kasteel is in de loop der jaren erg instabiel geworden.

De oudste delen van het Kasteel van Horst, bekend van de Rode Ridder, dateren van de vijftiende eeuw. In de eeuwen nadien zijn de verschillende kasteelvleugels bijgebouwd. Het is al langer geweten dat het kasteel niet meer stabiel staat. In 2017 stortte een van de twee historische latrines uit de ronde toren naar beneden. Het archeologisch en stabiliteitsonderzoek toonde nadien dat verstevigingen nodig waren, zo weet Belga.

De grondlaag waarop het kasteel gevestigd is, bleek steil af te lopen in de vijver. Daardoor zakt het bouwwerk langzaamaan weg: de ronde toren zelfs met een snelheid van 2 millimeter per jaar. "Het onderzoek toonde een ernstigere instabiliteit dan eerst gedacht", zegt Matthias Francken, directeur van Herita, het bedrijf dat de restauratie uitvoert, aan Belga.

"Er is een redelijk grote kans dat de toren zou instorten, als we hem niet verstevigen." Om te voorkomen dat het bouwwerk zou wegglijden, wordt de toren op palen gezet. De boringen gebeuren aan de zijkant van de gebouwen en gaan met een helling van 5 graden door de funderingen. Eerst gebeurt er een kernboring, waarmee bodemstalen naar boven worden gehaald. In de vrijgekomen ruimte wordt een mengsel van cement, water en perslucht gestoken, tot 7 à 8 meter diep. Ook de kapel en de brug worden met paalfunderingen verstevigd. Onder de donjon zijn de extra maatregelen niet nodig. De hele restauratie zou volgens de huidige planning tot in de eerste helft van 2026 duren.

Horst

Lees meer over