Parket treedt extra streng op bij afleiding achter het stuur om verkeersveilige start van nieuw schooljaar te garanderen

HerKo
Het parket van Leuven wil inzetten op een verkeersveilige start van het nieuwe schooljaar. Daarom zal het parket tijdens de maand september, wanneer de scholen heropstarten en het woon-werkverkeer toeneemt, nog strenger dan anders optreden tegen gevallen van 'afleiding achter het stuur'. 

"Uit diverse studies, onder andere van VIAS, blijkt dat nog te veel vermijdbare ongevallen gebeuren omwille van het feit dat bestuurders hun gsm in de hand houden. Op onze drukke wegen is het essentieel dat alle weggebruikers hun focus op het verkeer houden en niet op hun gsm of andere mobiele apparaten. De politiediensten zullen in september extra streng optreden en bijkomende acties opzetten om hierop te controleren", zegt Helene Tops, woordvoerster van het Leuvense parket.

Het parket wijst erop dat de politie proces-verbaal zal opstellen voor het gebruik van elk elektronisch apparaat dat niet in een houder is vastgemaakt. Volgens de wet mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.

"Normaal gezien handelt de politie gevallen van gebruik van een gsm achter het stuur af met een onmiddellijke inning van 174 euro. Tijdens de maand september zal de politie voor elke inbreuk een klassiek proces-verbaal opstellen en dit overmaken aan het parket, dit zowel voor bestuurders van motorrijtuigen als voor fietsers en bromfietsen. Vanaf december zullen er themazittingen georganiseerd worden voor de politierechtbank van Leuven. Overtreders riskeren een geldboete en een rijverbod. Door preventief onze actie mee te delen hoopt het parket van Leuven zo weinig mogelijk pv’s te ontvangen", aldus Tops.

Lees meer over