Nooit eerder gepubliceerde en unieke beelden Hakendover in nieuw boek en film

15 maart 2021 | 10u57 | Gepost door rik.poulman@te…
hakendover
Voor het tweede jaar op rij is er geen Paardenprocessie in Hakendover. Hoogst uitzonderlijk, maar ook hiervan is corona de oorzaak. Andere jaren is de processie op Paasmaandag goed voor 10 tot 20.000 toeschouwers. Een nieuw boek en film van Kris Merckx met unieke beelden maken het mogelijk het “Hakendover-gevoel” te beleven. (Foto © KIK-IRPA, Brussel)

Hakendover is een onooglijk klein dorp in Oost-Brabant. Tot eind 19e eeuw stonden er amper huizen. Toch speelde het dorp vanaf de middeleeuwen al een belangrijke rol, niet zo zeer door zijn rol in de politieke geschiedenis, maar door de functie als bedevaartsoord.

Hoe komt het dat een klein dorp zich één keer per jaar ontpopt tot een druk bezocht oord? Hoe komt het dat de inwoners, waaronder verstokte atheïsten zich toch door het gebeuren van de bedevaart laten meeslepen? Wat schept die emotionele band? Hoe moet het nu verder tijdens en na de lockdown? Wat met de toekomst?

“De oudst bekende Nederlandstalige tekst met het verhaal van Hakendover dateert uit de vroege 15e eeuw”, vertelt Merckx, zelf een geboren Hakendovernaar. “Weinig kleine tot middelgrote steden kunnen zeggen dat ze zo rijkelijk gedocumenteerd zijn over de middeleeuwse geschiedenis.”

Merckx, in het verleden al auteur van verschillende werken over Hakendover, waaronder “Paarden, mirakels en Hollanders, kleine mysteries en historie van het bedevaartsoord Hakendover”, brengt nu een nieuw boek uit van 130 pagina’s met nooit eerder gepubliceerde en unieke beelden van Hakendover en Wulmersum. Het boek “Ogenblikken, de dingen die voorbijgaan” bevat een verzameling zwartwit- en ingekleurde beelden over de geschiedenis van Hakendover. Een groot deel van die beelden zijn nooit eerder gepubliceerd of sowieso niet beschikbaar voor een ruim publiek. Het boek wil het beeldmateriaal conserveren en toegankelijk maken voor huidige en toekomstige generaties. “Een boek is daarin duurzamer dan een website”, aldus Merckx.

“Met de film willen we een waardig alternatief bieden. De ingekleurde zwart witbeelden toveren de paardenprocessie en bedevaart weer tot leven. Hoe was het vroeger in de tijd van onze ouders en grootouders? En hoe is het nu? De beelden van vroeger worden afgewisseld met getuigenissen van dorpelingen en bedevaarders, over wat de bedevaart en de processie voor hen beteken(d)en. De getuigenissen van Hakendovenaars van nu en vroeger, schetsen een indringend portret van hoe mensen van nu en vroeger omgingen met hun bijzondere dorp. Zo zal de film eveneens een uniek tijdsdocument worden voor onze kinderen en kleinkinderen en tot ver daarna.”

De oplage van het boek is beperkt. Je kan het alleen met voorintekening kopen, vóór 2 april via de website https://www.hakendover.be/beleef2021/index.php. De film kan je op 5 en 6 april bekijken via de link https://www.hakendover.be/beleef2021/trailer.php waarop je nu al de trailer kan zien.

Lees meer over