Boek om alcoholisten te helpen van de fles af te blijven: “Elke dag een fles whisky en een halve bak tripel"

Foto: Marc Swinnen

Auteur Kobe Lecompte (43) uit Landen schreef net zijn derde boek. In Kiezen Voor een Nuchter Leven probeert hij mensen met een alcoholprobleem en hun omgeving te helpen en hen op weg te helpen naar een nuchter leven. Kobe zelf is een ervaringsdeskundige want zelf had hij ook lang een haat-liefderelatie met de fles. “Het ergste was eigenlijk dat ik gewoon functioneerde en niemand het aan mij zag. Het duurde ook even voor ik de klik kon maken.”

Kobe begeleidt mensen met een alcoholprobleem en met een psychisch probleem. Vanuit zijn praktijk schreef hij het boek. “Je bent verslaafd wanneer je rem kapot is, wanneer je afspraken maakt met jezelf over hoeveel je gaat drinken en je daar niet aan tegemoet kan komen, kortom als je het niet meer onder controle hebt. Vaak is dat niet makkelijk om dat voor jezelf toe te geven. Ik merkte dat ik tegen velen telkens hetzelfde vertelde en toen rijpte het plan om alles in boekvorm te gieten. Wanneer mensen met een psychose bij de dokter belanden, kijken die bijvoorbeeld alleen naar dat probleem, terwijl heel vaak een ander iets, zoals een alcoholverslaving, aan de basis ligt. Wanneer je dat wegneemt, zijn ook vaak alle andere problemen van de baan.”

Lees verder onder foto. 

Kobe
Foto: Kobe Lecompte
Kobe spreekt uit eigen ervaring.

‘s Morgens al een halve fles whisky achter de kiezen

Kobe spreekt uit zijn eigen ervaring want zelf had ook hij lang een alcoholverslaving en sukkelde hij met depressies en psychologische angsten en problemen. “Mijn toenmalige vriendin mishandelde mij fysiek en emotioneel. Zij ging altijd vroeg slapen en dan nam ik de fles ter hand. Op mijn dieptepunt dronk ik ’s morgens al een halve fles whisky, overdag werd dat een halve bak Tripel Westmalle en ’s avonds, wanneer zij dus sliep, ging de rest van de fles whisky overstag. Ik werkte toen in de modewereld en niemand heeft ooit doorgehad dat ik met een alcoholprobleem kampte, ik functioneerde zonder probleem want mijn lichaam had er zich aan aangepast. Pas wanneer ik een carrier switch maakte, het leger in ging en mijn huidige vrouw leerde kennen, maakte ik de klik. Zij liet me kiezen tussen haar en de alcohol, dat was de laatste figuurlijke druppel die ik nodig had om hulp te zoeken. Ik klopte aan bij een gespecialiseerde dienst van het leger en volgde er een acht weken durende kuur, eerst moet je tien dagen afkicken van de alcohol. Voordien had ik heel wat angsten, ik durfde bijvoorbeeld niet te gaan slapen zonder dat het licht in de gang brandde en de slaapkamerdeur op een kier stond. Na de kuur maakte ik om 1 uur ’s nachts mijn vrouw wakker en deed ik het licht op de gang uit en de deur dicht. Sindsdien was ik van al mijn angsten verlost.”

Meerderheid heeft alcoholprobleem of is op weg er naar

Kobe heeft intussen ook een platform in het leven geroepen waar hij praktische hulp aanbiedt aan probleemdrinkers of hun omgeving. Op www.delaatstedruppel.com zorgt hij voor een overzicht van alle mogelijke ervaringsdeskundigen in Vlaanderen. “95% van de mensen die wij begeleiden komen daarna nooit nog aan een fles, bij dokters is dat maar 25%, het verschil zit hem, denk ik, in de benadering van het probleem. Als je weet dat er in ons land maar een handje vol psychologen/psychiaters of huisdokters echt bekwaam zijn om alcoholisten te begeleiden, weet je dat dit niet volstaat. Als je het mij vraagt, heeft de meerderheid van de bevolking een alcoholprobleem of zijn ze in elk geval op weg ernaar, de coronacrisis, en het feit dat we lang in eigen kot moesten blijven, heeft daar niet bij geholpen. Tot vandaag is het een harddrug die niet aldus erkend wordt. Voor de alcoholist is er ook vaak geen probleem. In de hulpverlening werken we met de zogenaamde Puzzel van Juliette, dat wil zeggen dat je mensen met een alcoholprobleem stelselmatig puzzelstukjes aanbiedt. Zo bijvoorbeeld kan je, wanneer de partner weer straalbezopen thuiskomt, heel boos worden of de koffers klaarzetten. Wanneer je als alcoholist door de mazen van het net glipt bij een alcoholprobleem denk je wellicht dat je geluk had, het tegendeel is waar want betrapt worden is alweer een puzzelstukje. Dat mijn huidige vrouw mij de keus gaf tussen haar en de alcohol was voor mij het laatste puzzelstukje dat ik nodig had om hulp te zoeken.”

Lees verder onder de foto. 

Kobe
In zijn boek wil hij mensen begeleiden om van de fles af te blijven.
Foto: Kobe Lecompte

Recept voor een nuchter leven

Het boek van Kobe is eigenlijk wat te vergelijken met het legendarische boek dat kettingroker Allen Carr destijds schreef om mensen van het roken af te helpen.  “In Stoppen met Roken sprak hij ook uit eigen ervaring, de man rookte naar eigen zeggen zo’n 100 sigaretten per dag. In mijn boek doe ik dat ook en ik wil de mensen ook aan het denken zetten, zo zijn er in het boek een aantal blanco pagina’s ingelast waar mensen hun eigen lijstjes en ideeën kunnen noteren. Aan het einde van het boek breng ik ook een recept voor een nuchter leven - als je wil weten wat dat precies wil zeggen, moet je het boek lezen - want je bent nooit een ex-alcoholist, eerder een gestabiliseerde. Ik weet zeker dat één druppel al te veel zou zijn voor mij, zelfs in de saus, die ik maak, zit nooit alcohol. Veel mensen met een alcoholprobleem denken dat ze nooit de stap kunnen zetten naar een nuchter leven, met mijn boek wil ik aantonen dat het eigenlijk niet zo moeilijk is, in elk geval haalbaarder dan je denkt. Zelf ben ik nu al zo’n 8 à 9 jaar clean, ik ben het beste bewijs dat het wel degelijk kan.”

Het boek van Kobe werd uitgegeven bij uitgeverij Kritak en vind je in elke boekhandel en bij alle traditionele webshops.