Wordt het stoffelijk overschot van de in Neerwinden gewonde Patrick Sarsfield overgebracht naar Limerick?

23 juli 2021 | 10u36 | Gepost door christian.henn…
De burgemeesters met Gino Debroux aan stadhuis Landen
In 1693 vond de grootste veldslag van de 17de eeuw plaats in Neerwinden. Patrick Sarsfield, 1ste graaf van Lucan uit Limerick en Ierse volksheld vocht met zijn troepen aan de zijde van de Fransen tegen Willem de 3de van Oranje. Samen met 38.000 soldaten sneuvelde hij echter. Historisch onderzoek van de ereconsul van Frankrijk in Ierland bracht aan het licht dat hun volksheld begraven werd in Hoei.

De burgemeester van Limerick, Daniel Butler, en de ereconsul van Frankrijk, Loic Guyon, brachten in dit verband een bezoek aan de stad Hoei en de stad Landen. (foto) Het is die ereconsul die het onderzoek heeft opgestart.

Graaf Patrick Sarsfield vocht bij de Slag van Neerwinden met enkele duizenden Ieren mee met de Fransen. De gewonde Patrick Sarsfield werd overgebracht naar Hoei, waar hij overleed en begraven is, vermoedelijk in een oude, bijna volledig afgebroken kerk. De stad Hoei hoopt op die locatie tegen het einde van het jaar archeologisch onderzoek te kunnen verrichten. Aan de hand van DNA-onderzoek zal getracht worden om Sarsfield te identificeren en alsnog te repatriëren naar Ierland, zodat de nationale volksheld kan begraven worden in Limerick.

Bezoek aan slagveld

Dit project bracht de burgemeester van Hoei, Erik Dosogne, de burgemeester van Limerick, Daniel Butler, de ereconsul van Frankrijk in Ierland, en burgemeester Gino Debroux van Landen samen rond deze historische gebeurtenis.  Er werd een bezoek gebracht aan Hoei en ook aan Landen, waar o.a. de H. Kruiskapel op het slagveld van Neerwinden bezocht werd. Wim Uyttebroek, Eric Wouters, Jessy Clos en Johan Derocker gaven historische duiding bij  de veldslag bij Neerwinden. Er was ook een ontvangst op het stadhuis.

Het is de bedoeling dat Hoei en Landen bij dit 'sarsfieldcominghome project' betrokken blijven. Zo zullen er ook op cultureel en toeristisch vlak banden ontstaan tussen Landen en Limerick.

Info: https://www.facebook.com/hashtag/sarsfieldhomecomingproject

Lees meer over