Nieuwe CT-scanner voor AZ Diest

Nieuwe scanner in AZ Diest
De radiologieafdeling van AZ Diest heeft er heel wat moeten voor renoveren, maar eindelijk kan de allernieuwste CT-scanner is geïnstalleerd en klaar voor dienst.

In juni van dit jaar kon de splinternieuwe en langverwachte CT-scanner, de Somatom Drive, in gebruik genomen worden. Dit high-endtoestel laat de radiologen toe onderzoeken uit te voeren met extra superieur beeldkwaliteit, maar tegelijk met gebruik van zeer lage stralingsdosissen.

Met twee röntgenbuizen en twee rijen detectoren die 90% tegenover elkaar staan, kan er niet alleen dubbel zo snel (tot 45cm per seconde) maar ook met verscheidene sterktes gescand worden.

Zo is de afdeling van AZ Diest nu ook in staat een CT van de kransslagaders te maken tijdens 1 hartslag en dat met optimale beeldkwaliteit en minimale stralingsdosis. Voor de meeste contrastonderzoeken kan de contrastdosis bovendien sterk verlaagd worden zonder inboeten van beeldkwaliteit of diagnostische accuraatheid. 

"Samen met de DEXA-scan en de digitale Bobby die eerder dit jaar in onze dienst radiologie toekwamen, zorgt de nieuwe CT-scanner ervoor dat we onderzoeken kunnen blijven uitvoeren met toptoestellen", zegt dr. Frank Hermans, diensthoofd van de afdeling radiologie AZ Diest.

De volgende maanden wordt er nog verder verbouwd op deze dienst zodat de patiënten kunnen ontvangen worden in een comfortabele wachtzaal en twee nieuwe echografie onderzoekslokalen.