Honden zijn terug bij Duitse Doggen van de Grote Liefde: "Ik heb geweend toen we ze gingen ophalen"

Duitse doggen
Beatrijs Hofmans (59) en Frank Borrey (60), van hondenkennel Duitse Doggen van de Grote Liefde in Heist-Op-Den-Berg, net op de grens met Begijnendijk, zijn super gelukkig. Sinds vrijdag 29 oktober zijn hun zeven doggen weer thuis.  Maandag 6 september kwamen mensen van het Departement Omgeving, afdeling Strategie, Intern Beleid en Dierenwelzijn, hun dieren ophalen na een anonieme klacht over verwaarlozing. "Het ging erom dat we hier nog teveel op een bouwwerf woonden en we kregen 2 maanden om alles in orde te brengen, dan zouden we onze dieren terugkrijgen. Het leek een mission impossible maar het is ons toch gelukt en dat binnen de zes weken. We hebben wel dag en nacht gewerkt"

Het koppel begon in 2011 een kennel voor Duitse doggen, sommigen zeggen eerder Deense doggen maar het gaat om dezelfde hond, in Hofstade maar na een brand in 2018 moesten ze op zoek naar een ander pand. Dat vonden ze in een oude hoeve langs de Schriekse Steenweg in Pijpelheide, een gehucht op de grens van Begijnendijk en Heist-Op-Den-Berg. “We zochten zes maanden naar een geschikte locatie en deze was perfect, er was wel best wat renovatiewerk maar vooraleer we de honden verhuisden naar hier zorgden we ervoor dat de basis infrastructuur er was. Ik geef toe alles is hier zeker nog niet af en dat zeggen we ook tegen mensen die naar de puppy’s komen kijken maar niemand heeft daar problemen mee. Wij zien onze honden doodgraag, ik slaap nog amper en zit onder de pillen want dit is vreselijk. We hopen dat mensen ons komen helpen zodat we ervoor kunnen zorgen dat we binnen de twee maanden voldoen aan de regels", vertelde Beatrijs ons toen we met haar spraken enkele dagen nadat dierenwelzijn de honden was komen ophalen. 

Zes weken later kan ze weer lachen want de zeven honden zijn intussen allemaal weer thuis. "Het is ongelooflijk wat we op zes weken tijd hier gedaan hebben. Het voorste deel van het huis hebben we volledig verbouwd. Muren werden weggehaald, chappe en tegels gelegd, alles geïsoleerd en hekken gezet zodat de honden elk hun territorium hebben."

Dankzij de hulp van anderen

Dat de twee dit konden bewerkstelligen danken ze ook aan de hulp die ze van enkele mensen kregen. "De papa en de schoonvader van een gezin die bij ons een puppy kochten zijn komen helpen bij het uitgraven en ook een andere eigenaar van één van onze honden kwam helpen om een steunbalk te plaatsen nadat we enkele muren hadden uitgebroken. Nog iemand anders kwam zowat elke dag helpen. Begin vorige week waren we klaar en t oen heb ik de wijkagent gebeld en hem gevraagd om te komen kijken. Hij was ook onder de indruk en stuurde zijn verslag en foto's door naar dierenwelzijn die blijkbaar ook tevreden waren. Donderdag 28 oktober zijn we de teefjes gaan ophalen in één asiel en de dag erna mochten we ook de anderen ophalen. Zodra ik het verlossend telefoontje kreeg, zijn we meteen in de wagen gesprongen om ze te gaan halen. Ik geef toe dat ik heb moeten wenen toen ik de honden terugzag. Ik had niet verwacht dat het opeens allemaal zo snel zou gaan maar natuurlijk zijn we heel blij dat ze weer thuis zijn. Toen we hier aankwamen, sleurden de honden ons ei zo na mee naar binnen, ze waren duidelijk ook blij om weer thuis te zijn", vertelt Beatrijs lachend. 

Lees verder onder de foto. 

Duitse doggen
Het voorste deel van het huis werd volledig verbouwd.

Eten met vork 

Volgens Beatrijs merkt ze wel dat de honden elders hebben verbleven. "Ze zijn een beetje afgevallen, eentje reageert opeens op fietsers wat die nooit heeft gedaan en ze maken meer lawaai dan voorheen. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat alle honden gaan blaffen in een asiel wanneer er eentje begint. De eerste avond hadden ze ook wat buikloop, ik vermoed van de stress, maar de volgende dag was dat al niet meer zo. Onze zeven honden verbleven de voorbije weken in drie afzonderlijke asielen, ik denk dat ze mekaar ook wel hebben gemist. In één asiel werden ze gevoederd met een vork, daar gaan we zelf toch maar niet aan beginnen. De eigenaar van het asiel waar onze Turbo verbleef had spijt dat hij hem moest afgeven, hij had er een boontje voor en bovendien had hij al geïnteresseerden om hem te adopteren. Gelukkig is het zover niet moeten komen."

Het koppel had ook een fundraising opgestart en is blij met de steun die ze via die weg kregen. "De steun van vele mensen, op alle mogelijke manieren deed deugd en gaf ons kracht om door te zetten. Wanneer ik het zelf even niet meer zag zitten, was er altijd wel een opbeurend bericht van iemand dat er mij doortrok. Weet je wat zo fantastisch is, het geblaf wanneer iemand aanbelt, het is hier enkele weken veel te stil geweest. Toen ze de honden kwamen ophalen, stonden we op het punt om een winkeltje te openen met allerlei spullen voor Duitse doggen maar dat hebben we toen even on hold gezet. Nu de honden terug zijn, openen we binnenkort het winkeltje, we moeten de rekken nog vullen en het kasregister in orde maken maar ik vermoed dat we binnen enkele weken de deuren kunnen openzetten."

Duitse doggen
Nu de doggen weer thuis zijn, is er weer leven in huis.

Lees meer over